Управляващата в Испания Народна партия се е договорила със социалистическата

...
Управляващата в Испания Народна партия се е договорила със социалистическата
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в Мадрид искат избори в Каталуня през януари

Управляващата в Испания Народна партия се е договорила със социалистическата съпротива, че Каталуня би трябвало да гласоподава за локален парламент през януари, заяви испанската социална телевизия, цитирайки представител на Социалистическата работническа партия. Очаква се детайлности за вота и други ограничения да бъдат оповестени, откакто на съвещание в Мадрид кабинетът утвърди стъпки за лишаване на автономията на Каталуня.

В четвъртък министър председателят Мариано Рахой разгласи, че поради референдума за самостоятелност, проведен от управляващите в Барселона, и подписаната декларация за обособяване от Испания страната ще задейства конституционна уговорка, която ѝ разрешава Каталуня да мине на директно ръководство до организирането на нови избори. Социалистите настояха срокът, в който ще има нов избор, да е допустимо най-кратък.

В изявление за утринния блок на телевизия TVE някогашният министър от социалистите Кармен Калво изясни, че опцията за избори през януари е била разисквана от двете най-големи испански партии и че среща поддръжката им. Калво дава отговор за договарянията с Рахой по въпросния член 155 от Конституцията, който дава опцията за краткотрайно лишаване на автономията.

Според Калво както Рахой, по този начин и водачът на социалистите Педро Санчес желаят процедурата да продължи допустимо минимум и да отнеме не повече от три месеца.

Очаква се кабинетът да прегледа по-късно в петък обстановката в Каталуня ден преди съвещанието, на което ще се задейства член 155. На него няма да участва министър председателят Рахой, който взе участие в Европейски съвет до края на деня. Вечерта след съвещанието каталунска организация, подкрепяща независимостта, провежда митинг в центъра на Мадрид с лозунга " За свободата на каталунския народ " и " Долу монархията ". В Барселона пък е планувана проява против решението на редица банки да реалокират централите си отвън Каталуня.

Domingo 22-O 19:00h SOL
Por #Libertad del pueblo catalán #LlibertatJordis@MadridMarchas22@MadriDecidirCAT@IzcaNacional@[email protected]/xXH9Ri4ReF
— ANC Madrid (@AncMadrid) October 19, 2017

Източници на малкия екран оповестяват, че Сенатът, който би трябвало да утвърди отнемането на автономията, ще утвърди стъпката на 27 октомври.

Рахой ще има опцията да реши по кое време мярката влиза в действие, само че занапред ще се прецизират детайлности: дали каталунската полиция ще мине на директно послушание на Мадрид; доколко властта над Каталуня ще се " централизира " в ръцете на испанския кабинет; кой по закон ще има формалното право да насрочи изборите (очаква се Пучдемон да не загуби премиерския си пост до провеждането на вота, а единствено властовите си пълномощия, а и ще остане без министри). Неизвестно е и кои функционалности ще може Мадрид да поеме от Пучдемон с изключение на организацията на вота.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (75)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР