Управляващата социалдемократическа партия в Швеция ще реши на 15 май

...
Управляващата социалдемократическа партия в Швеция ще реши на 15 май
Коментари Харесай

Управляващите социалдемократи в Швеция решават за НАТО на 15 май

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция ще реши на 15 май дали да анулират десетилетия опълчване на участието в НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Този ход съвсем несъмнено ще докара до това страната да изиска да се причисли към 30-членния боен алианс.

Руската инвазия в Украйна провокира незабавно преосмисляне на политиката за сигурност както в Швеция, по този начин и във Финландия.

Очаква се тази седмица финландският президент Саули Ниинисто да разгласи поддръжката си за кандидатстване за участие.

Социалдемократите - най-голямата партия в Швеция за последните 100 години - ще проведат три партийни срещи тази седмица, с цел да изяснят мнението на членовете по отношение на присъединението към НАТО преди окончателното решение на управлението през уикенда.

Междувременно Народното събрание организира успореден, общопартиен обзор на политиката за сигурност, който би трябвало да бъде докладван на 13 май.
 Германия поддържа Швеция и Финландия за НАТО
Германия поддържа Швеция и Финландия за НАТО

Никой не може да допусна, че Русия няма да нападне други страни, предизвестява Шолц

Искам да го на масата, преди да взема решение, съобщи министър председателят Магдалена Андершон в спор за НАТО по шведската телевизия в неделя.

Официално заявление за присъединение към НАТО може да бъде подадено на срещата на върха на Алианса през юни в Мадри д и евентуално ще бъде ускорено, макар че приемането на подписите на всичките 30 членове на военния съюз може да отнеме до една година.

Военният неутралитет от дълго време е политическа основа за доста шведи и макар че от известно време насам поддръжката за участието в НАТО пораства - множеството социологически изследвания през последните месеци демонстрират ясно болшинство в негова изгода - доста от жителите на страната към момента се двоумят.
 Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО
Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни аплайват за участие

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че за участие в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, към този момент предизвести, че ще разположи в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.

В началото на април стана ясно, че държавните управления на Финландия и Швеция са декларирали предпочитание заради заплашителното усещане, което оставя в двете страни съветската военна инвазия в Украйна.

Швеция разгласи, че ще кандидатства за Впоследствие стана ясно, че двете страни се готвят да разгласят че желаят да се причислят към НАТО.

Проучване на финландската телевизионна компания YLE сподели, че за първи път повече от 50% от финландците поддържат присъединението към западния боен алианс. В прилежаща Швеция сходно допитване сподели, че са повече от тези срещу.
 Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО
Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР