Управляващата партия в Хърватия спечели парламентарните избори. Хърватска демократична общност

...
Управляващата партия в Хърватия спечели парламентарните избори. Хърватска демократична общност
Коментари Харесай

Управляващите консерватори в Хърватия печелят изборите, но без мнозинство

Управляващата партия в Хърватия завоюва парламентарните избори. Хърватска демократична общественост на Андрей Пленкович взе 60 места в новия 151-местен парламент на страната. Пленкович бе посрещнат нощес с бурни ръкопляскания от съпартийците си в изборния щаб в Загреб.

Основните противници на консерваторите - лявоцентристката социал-демократическа партия и нейните сътрудници с водач президентът на страната Зоран Миланович получават 42 места. „ Това, което е значимо, е, че ХДО за трети следващ път победи безапелационно. От сутринта се захващаме с образуването на ново парламентарно болшинство, с цел да съставим третото си държавно управление, “ съобщи Пленкович.

Той сподели, че ХДО ще продължи политиката си от последните осем години, с която е защитавала хърватските жители от рецесии, запазила е хърватската стопанска система, осъществила е стратегически цели във вътрешен и интернационален проект. По думите му в полза на хърватската страна и стопанска система е да се подсигурява твърда политическа непоклатимост, по-бързо образуване на парламентарно болшинство, конституиране на парламент и сформиране на ново държавно управление. „ Защото единствено по този метод в тези предизвикателни и значително изменени геополитически условия, в които се намират светът, Европа и Хърватия, можем да подсигуряваме качествено бъдеще както в обществен, по този начин и в стопански проект за хърватските жители “, добави той.

Дясната националистическа партия Отечествено придвижване печели 14 мандата, дясната Мост - 11 мандата, а зелено-лявата платформа Можем – 10 мандата. Избирателната интензивност на вчерашните избори е била  62,19 %, заяви Държавната  изборна комисия.

При такива изборни резултати двете водещи партии ще би трябвало да водят договаряния за съдружно държавно управление, написа Българска телеграфна агенция. Ако ХДО резервира властта си, страната ще продължи прозападния си курс в поддръжка на Украйна във войната с Русия.

В случай че Социалдемократическата партия успее да събере болшинство, това може да даде подтик на партията на идните избори за Европейски парламент и на президентските избори в края на годината. Също по този начин може да се отрази на външната политика на страната, защото президентът социалдемократ Зоран Миланович има сериозно отношение към Европейски Съюз и помощта за Украйна във войната с Русия. А откакто насрочи парламентарните избори, Миланович разгласи, че той е претендентът за министър председател на Социалдемократическата партия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР