Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция и

...
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция и
Коментари Харесай

Партията на Ердоган и коалиционните ѝ партньори печелят мнозинство на 24 юни

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Турция и нейният националистически съдружен сътрудник притеглят поддръжката на към 54 % от гласоподавателите към месец и половина преди предварителните парламентарни избори на 24 юни. Това демонстрира ново социологическо допитване на MetroPoll, осведоми " Ройтерс ".

Турците ще гласоподават както на парламентарни, по този начин и на президентски избори, което ще означи прекосяването към президентска република, в която президентът ще има големи пълномощия. Това беше утвърдено от болшинството от турските гласоподаватели по време на референдум през предходната година и беше подкрепено от Ердоган.

 Половин милион турци споделиха „ достатъчно” на Ердоган
Половин милион турци споделиха „ задоволително ” на Ердоган

В " Туитър " се появи хаштагът #Tamam

Проведен измежду 2 063 души в 28 турски вилаета, сондажът демонстрира 48% поддръжка за ПСР на Ердоган , до момента в който нейният съдружен сътрудник Партията на националистическото деяние се чака да завоюва 6% от гласовете.

Социологическото изследване също по този начин е открило, че три други партии притеглят повече от 10 на 100 от гласовете , което е минималният предел за влизане в Народното събрание. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия има поддръжката на 21 % от гласоподавателите, новосъздадената " Добра партия " получава 12 на 100 , до момента в който прокюрдската HDP се радва на поддръжката на 10 % от гласоподавателите.

 Кой би могъл да надвие Ердоган?
Кой би могъл да надвие Ердоган?

Има очевидни белези, че Ердоган е изнервен…

Подобно на ПСР и Партията на националистическото деяние, опозиционните Народнорепубликанска партия и Добра партия са съдружни сътрудници, облекчавайки натиска върху по-малките партии да прескочат 10-процентната преграда.

Проучването е било извършено сред 13 и 20 април. Ердоган разгласи предварителните избори на 18 април.

По-рано тази седмица Ердоган настоя, че ПСР се нуждае от парламентарно болшинство, с цел да прокара промени в конституцията, до момента в който новата президентска система стане изцяло функционална.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР