Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) щеше да спечели

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) щеше да спечели ...

Йълдъръм: При повторно преброяване на гласовете в Истанбул ПСР щеше да спечел.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) щеше да спечели в Истанбул, ако всички гласове бяха преброени отново, заяви кандидатът за кмет на партията Бинали Йълдъръм.
„Разликата в гласовете между мен и Еркем Имамоглу спадна до 12 200 гласа, при само 10% от бюлетините, които бяха преброени отново”, каза той като отбеляза намаление от първоначалните съобщени от Върховния избирателен съвет на Турция - 28 000 гласа разлика, предаде БГНЕС.
„Убедени сме, че тази разлика щеше да бъде наваксана в наша полза ако всички гласове бяха преброени отново”, заяви Йълдъръм.
Миналата седмица Върховния избирателен съвет на Турция отхвърли частично жалбата на управляващата ПСР за повторно преброяване на всички гласове в Истанбул с изключение на 51 урни в 21 избирателни района.
По-късно от управляващата партия заявиха, че са готови да предприемат действия за повторен вот в Истанбул. Жалбата, в която се обясняват нередностите в изборния процес, е почти готова.
В най-скоро време се очаква ПСР да подаде официално възражение, но за да стане това, първо трябва да приключи процеса по повторното преброяване на бюлетините в Истанбул. В жалбата политическата формация ще посочи списък с причини, от които ще стане ясно – въз основа на доказателства и документи, че провеждането на нов вот в турския мегаполис – е задължително. Според ПСР в избирателните списъци са били вписани хора с невалидно жителство или покойници, които са участвали в изборите.
Нещо повече – избирателните комисии в много райони не са били избрани според критериите, описани в закона. Имало е празни и дори неподписани избирателни списъци и дори нередности при отчитането на гласовете.

Източник: actualno.com