Управляващата партия ГЕРБ се оказа принудена да не подкрепи свои

...
Управляващата партия ГЕРБ се оказа принудена да не подкрепи свои
Коментари Харесай

ГЕРБ е принудена да не подкрепи свои идеи за енергийни реформи

Управляващата партия ГЕРБ се оказа принудена да не поддържа свои хрумвания и визии за енергийните промени, които обаче изненадващо бяха препоръчани като законови ремонти от от Движение за права и свободи малко преди коледните празници. Рамадан Аталай и негови сътрудници ги внесоха сред първо и второ четене на корекциите в Закона за енергетиката, инициирани от самата ГЕРБ в лицето на ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Най-общо могат да се опишат като дълго чаканата стъпка за цялостната либерализация на електроенергийния пазар , за която упорстват и от Брюксел години наред.

Сред тях е желанието от 1 юли 2021 година " Националната електрическа компания " към този момент да не е публичен снабдител и да не е длъжна да обезпечава електрическа енергия за електроснабдителните сдружения, както и да отпадне задължението ѝ да изкупува електрическата енергия по дълготрайните контракти с така наречен американски въглищни централи.

Друга значима стъпка е въвеждането на механизма за потенциал , който да размени така наречен леден запас, и за държавно субсидиране да могат да аплайват в търг всички съществуващи електропроизводствени мощности. Eнергийното министерство договаря по тази тематика от есента на 2019 година и към момента не е реализирано нищо значително, защото вървят съгласувателни процедури с Европейска комисия точно по законовата рамка. От Брюксел също по този начин е сложено изискването да отпаднат квотите за обезпечаване на ток за контролирания пазар, които сега Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) дефинира всеки юли.

Настояването на Европейска комисия е от 1 юли 2021 година електроснабдителните сдружения да купуват ток единствено от борсата и това да послужи да преход към плавното прекъсване на държавните решения за цената на тока за бита .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР