Управляващата партия ГЕРБ печели парламентарни избори в България, но според

...
Управляващата партия ГЕРБ печели парламентарни избори в България, но според
Коментари Харесай

България е блокирана – световните агенции коментират изборите у нас

Управляващата партия ГЕРБ печели парламентарни избори в България, само че съгласно прогнозните резултати не съумява да получи безусловно болшинство и се чакат тежки договаряния за сформиране на държавно управление, означават международните организации, представени от БНР.

" България е блокирана " - този извод прави немското публично радио ARD . Медията отбелязва, че въпреки партията на Борисов да завоюва вота, тя няма да може да сформира ново държавно управление. От ARD чакат, че резултатите от вота вещаят нови избори, защото протестните партии също са надалеч от парламентарното болшинство.

Шпигел “ от своя страна предизвестява, че компликациите към съставянето на нов кабинет може да доведат до проблеми с отпущането на средства от европейския фонд за превъзмогване на последствията от пандемията, което ще забави икономическото възобновяване на най-бедната страна в Европейски Съюз.

Ройтерс показва, че поради по-високата поддръжка за антисистемните и антикорупционните партии ще направи мъчно задържането на власт на премиера Борисов. Според организацията съдружните договаряния може да продължат седмици, а в последна сметка може да се стигне и до нови избори. Ройтерс също регистрира, че политическата неустановеност в България може да докара до проблеми с отпущането на средства от европейския фонд за възобновяване от ковид.

ТАСС отбелязва, че водачите на новите политически сили, сполучливо преодолели четирипроцентовата преграда за влизане в Народното събрание, са оповестили обща победа над ръководещата партия ГЕРБ. От Франс прес също означават, че протестният избор е събрал повече гласове, в сравнение с се е очаквало. 

Британският вестник " Файненшъл таймс " отбелязва, че изследванията отреждат първо място на партията на дългогодишния министър-председател, което му дава преимущество за сформиране на държавно управление. Борисов, който е отпред на най-бедната, а съгласно неправителствената организация " Прозрачност без граници " - и на най-корумпираната страна в Европейския съюз, обаче може да се затрудни с образуването на коалиция, защото конкурентните партии дадоха обещание да не се причислят към водена от него държавно управление, предава Българска телеграфна агенция. 

Наблюдатели споделят, че съставянето на кабинет ще отнеме време и че са вероятни нови избори. Евентуалното закъснение може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на Европейски Съюз и да осуети проектите й да се причисли към еврозоната през 2024 година, както и към Шенгенското пространство за свободно придвижване, отбелязва авторитетният стопански всекидневник.

Друго английско издание - таблоидът " Дейли Експрес ", вижда риск от поредна нестабилна страна членка на Европейския съюз, откакто изследванията предвиждат фрагментиран парламент.

Въпреки че партията му води на парламентарните избори в България, на премиера ще му е мъчно да образува ръководеща коалиция, написа френският вестник " Монд ". Партията на Борисов е първа, само че доста надалеч от болшинство, а протестните, антикорупционни партии реализираха неочакван пробив, обобщава изданието.

Изданието " Политико " написа, че българския министър председател го чака битка за политическо оцеляване. Бившият пожарникар и телохранител е с най-голямата партия, само че с дребни шансове да образува постоянна коалиция, обобщава американската медия.  " Политико " отбелязва, че слабото показване на изборите в неделя не дава на българския министър председател явен път за сформиране на съдружно държавно управление. Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е остроумен политически състезател, който няма да си тръгне тихомълком, предвижда обаче изданието.

Партията на премиера печели изборите в България, само че сложните му връзки с политическите съперници вършат тежък неговия път към четвърти мандат отпред на най-бедната и най-корумпирана страна от Европейския съюз, разяснява друга американска медия - организация Блумбърг . Главните противници на партията на Борисов ГЕРБ дадоха обещание да не си сътрудничат с нея, само че и между тях, за образуване на ръководеща коалиция. При изискване че пътят към сформиране на ново държавно управление е нерешителен, министър председателят прикани своите съперници да се обединят, с цел да оказват помощ на България да се оправи с ковид и икономическите провокации, отбелязва Блумбърг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР