Управляващата партия Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан сериозно обмисля

...
Управляващата партия Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан сериозно обмисля
Коментари Харесай

Орбан обмисля да напусне ЕНП

Управляващата партия „ Фидес “ на унгарския министър-председател Виктор Орбан съществено обмисля да напусне дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), съобщи върховен член на „ Фидес “ пред Политико.

Ръководството на „ Фидес “ изследва опцията да се причисли към ръководещата партия „ Право и правдивост “ на Полша в групата на европейските консерватори и реформисти, добави членът на „ Фидес “, като означи, че при сходно съглашение Орбан ще играе водеща роля измежду реформистите.

Управляващата партия на Унгария бе отстранена от политическото семейство на ЕНП предишния март поради терзания, свързани с правната норма, макар че 13-те евродепутати от партията остават част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

„ Не можем да вършим взаимни отстъпки с демокрацията, върховенството на закона, свободата на печата, академичната независимост или правата на малцинствата “, съобщи тогавашният водач на ЕНП Жозеп Дол след решението за краткотрайно заледяване на „ Фидес “. “Антиевропейската изразителност е неприемлива. Разминаванията сред ЕНП и „ Фидес “ би трябвало да престанат ”, добави той.

Наследникът на Дол, Доналд Туск, ще насочи рекомендация към членовете на ЕНП по отношение на бъдещето на „ Фидес “ през идващите седмици, откакто експертната комисия показа вътрешна оценка дали „ Фидес “ работи в сходство с разпоредбите и полезностите на партията. Очаква се въпросът да бъде разискван по време на съвещание на ЕНП при започване на февруари.

Формално унгарското държавно управление поддържа през последните месеци, че желае да остане в ЕНП.

“Не мисля, че „ Фидес “ ще бъде член на ЕНП ”, сподели Габор Г. Фодор, който управлява фондация „ Századvég “, мозъчен концерн, тясно обвързван с „ Фидес “. Фодор добави, че участието на партията е обвързвано с въпроса за имиграцията.

След замразяването на активността на „ Фидес “ в ЕНП някои консервативни европейски политици се надяваха, че този ход ще окаже напън върху унгарското управление да обърне част от политиките си. Но Орбан не обръща внимание на доста от терзанията на своите критици и през последните месеци предприе стъпки, за които съперниците му споделят, че съставляват нови закани за независимостта на правосъдната система и академичната независимост.

„ Фидес “ не е подобрила държанието си ” след суспендирането, сподели финландският евродепутат от ЕНП Петри Сарвама пред Политико. “Всъщност смяната на държанието им наподобява не е в техен интерес. ”

Междувременно специалисти и публични лица в Будапеща провокираха паника за това, което бе разказано като опит за политическа интервенция в самостоятелни институции като съдилища, театри, университети и разследващи организации. В същото време задграничните публични лица са загрижени за възходящото въздействие на Кремъл в Унгария.

Изказвайки се на конгреса на ЕНП в Загреб през ноември, Туск сподели, че Орбан е “много непосредствен другар ”, само че че не е склонен с “идеите, показани ” от унгарския водач, изключително с неговата “нелиберална народна власт ”.
„ Решени сме да се борим против този вид хрумвания “, добави Туск.
Началникът на кабинета на Орбан, министър Гергели Гуляш, уточни изявление в унгарския ефирен канал АТВ, че „ оставането или излизането на „ Фидес “ от ЕНП е въпрос на избор на посока “.
ЕНП няма да може да остане „ християндемократично, дясноцентристко, консервативно партийно семейство “ без „ Фидес “ и нейните европейски съдружници, сподели Гуляш за канала, като добави, че „ напускането на „ Фидес “ от ЕНП ще бъде началото на края. ”
Самият Орбан неведнъж трансферира в мозъка си опцията за излизане на „ Фидес “ от ЕНП, в случай че партията не се промени.
“Ако продължат да се движат вляво, това не е нашият път ”, сподели министър председателят пред кореспонденти през ноември. “Ако обаче са подготвени да се върнат към своите християндемократични корени, евентуално можем да продължим в границите на ЕНП. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР