Управляващата Комунистическа партия в Куба избра президента Мигел Диас-Канел да

...
Управляващата Комунистическа партия в Куба избра президента Мигел Диас-Канел да
Коментари Харесай

Президентът на Куба избран за лидер на Комунистическата партия, край на ерата Кастро

Управляващата Комунистическа партия в Куба избра президента Мигел Диас-Канел да наследи Раул Кастро като първи секретар на партията, най-влиятелната позиция в страната, в последния ден от конгреса си, осведоми " Ройтерс ".

Наследяването бележи края на шест десетилетия на ръководство на братята Фидел и Раул Кастро, които предвождаха лявата гражданска война в Куба през 1959 година, в преход към по-младо потомство, което си проправи път в партийните редици, вместо да излиза напред посредством партизанска война.
 Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се отдръпва
Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се отдръпва

Властта поемат водачи, родени след революцията от 1959 година, а жокерът в тестето продължава да е " Северната империя "

60-годишният Диас-Канел, който е роден след революцията и към този момент наследи Кастро като президент през 2018 година, се очакваше да поеме ролята и на първи партиен секретар.

Той акцентира приемствеността, откогато стана президент, и не се чака да отдалечи Куба от нейната еднопартийна социалистическа система, макар че ще бъде под напън да предприеме стопански промени.

Американските наказания и пандемията утежниха неволите на така и така боледуващата централно планувана стопанска система на Куба с всеобщи дефицити даже на съществени артикули, създавайки многочасови опашки пред магазините в цялата страна.
 Сянката на семейството Кастро в Куба
Сянката на семейството Кастро в Куба

Реформи на Острова на свободата

Недоволството подхранва несъгласието, което е подсилено от разпространяването на интернет, което дава на кубинците повече платформи, с цел да показват разочарованието си в страна, където публичните пространства са строго следени.

" Диас-Канел не е плод на импровизация, а на деликатен асортимент на млад бунтовник, който има всичко належащо да бъде нараснал на по-високи длъжности ", сподели Кастро в речта си, откриваща конгреса в петък, а военните му облекла контрастираха с гражданското облекло на неговото протеже.

Диас-Канел беше началник на партията в две провинции, преди да се причисли към националното държавно управление като министър на образованието през 2009 година, а по-късно през 2013 година се трансформира в дясна ръка на Кастро.
 Централно разузнавателно управление на САЩ възнамерявало да убие Раул Кастро през 1960 година
Централно разузнавателно управление на САЩ възнамерявало да убие Раул Кастро през 1960 година

Разузнавателната организация на Съединени американски щати предложила 10 000 $ на водач
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР