Управляващата коалицията вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на

...
Управляващата коалицията вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на
Коментари Харесай

Райчев: ГЕРБ вероятно ще спечели изборите с коалиция, но скандалът със записите почти съсипа Борисов

" Управляващата обединението евентуално ще се трансформира в предизборна коалиция на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и по-малки партии и евентуално ще завоюва парламентарния избор. Въпросът е какво Народно заседание ще имаме по-късно ", разяснява социологът Андрей Райчев пред bTV.

„ Дали Триото и Мая Манолова ще са опция на Бойко Борисов – не. При тях въпросът е дали ще прескочат бариерата, никой не им дава повече от 5-6%. Тези хора няма да са опозицията на Бойко Борисов... За (Слави) Трифонов никой не се съмнява – множеството му сочат 400 000-500 000 гласа: малко повече от Движение за права и свободи и, тъй като ГЕРБ и Българска социалистическа партия са доста спаднали, това е покрай тях. Нямаме огромни партии, този парламент ще е от междинни и дребни партии “, добави той.

По думите му не се вижда вид за болшинство, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи не желаят служебно държавно управление да провежда предварителни избори – съвпадащи с президентските или не.

" Затова може да забележим държавно управление на малцинството с пай мандат… Позата на ГЕРБ ще е „ Ние всичко оправихме, в този момент управлявайте вие “ , добави Райчев.

Според него за Румен Радев най-удобен вид ще е да се стигне до длъжностен кабинет, а Корнелия Нинова не може да си разреши да се разграничи от него, сподели още социологът, като посочи, че напрежението сред ръководителя на Българска социалистическа партия и президента е очевидно. Той означи, че „ аленият “ водач е трансформирала характера на партията и тя в този момент е доста по-агресивна – нещо, което се харесва на членовете, само че има да се потвърждава на избори.

Отново там ще се види и дали Движение за права и свободи още веднъж е огромен фактор в българската политика, означи Андрей Райчев. Той акцентира, че за първи път от 25 година Ахмед Доган няма вътрешна конкуренция, а при последния конгрес на придвижването всички турски партии и огромният му зложелател Реджеп Ердоган са отправили поздрави – а всичко това дава огромни шансове за връщане на гласовете, които преди са се разпилявали от обединения като тези на Лютви Местан и Касим Дал.

Социологът обърна внимание и на различен развой в развиване – рейтинга на премиера Бойко Борисов. По време на първата вълна на ковид той е имал извънредно високото 60-процентово утвърждение, а на фона на протестната вълна през лятото е претърпял срив с упования ГЕРБ сами да слязат от властта. Към момента има по-скоро равновесие, а партията му съгласно всички проучвания остава водеща.

На въпрос по какъв начин повлияха публикуваните записи с сходен на премиерския глас и фотоси от спалнята на министър-председателя, Райчев отговори:

„ Това извънредно неприятно повлия, съвсем унищожи Борисов. Фактът, че някой изобщо може да влезе в спалнята на премиера , демонстрира, че страната не е наред “.

Според социолога изборите следващата година ще са забавни и на напълно друго ниво – ще покажат какъв брой се е трансформирало обществото след ковид.

„ Както 1989 година изигра ролята на Третата международна война, това събитие играе ролята на война . По време на война никой не може да опише какво ще е след нея “, разяснява Райчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР