Управляващата коалиция в парламента прие промени в Закона за насърчаване

...
Управляващата коалиция в парламента прие промени в Закона за насърчаване
Коментари Харесай

Приеха законопроект на Пеевски, Тошко Йорданов се подигра на Лорер

Управляващата коалиция в Народното събрание одобри промени в Закона за поощряване на вложенията, по самодейност на депутата Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Инициативата е ориентирана на първо място към ограничение на съветски капитали, както намерено споделят от Движение за права и свободи.

Накрая за законопроекта гласоподаваха 141 депутати от Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха срещу или въздържали се.

Законопроектът стъпва върху правилник на Европейски Съюз за предварителна инспекция на директни задгранични вложения, влизащи в съюза, който работи още от 2019 година

Според законопроекта на Пеевски на специфичен контрол ще подлежат вложения от най-малко 1 милион евро в сериозната инфраструктура на страната. Това са енергетика, превоз, защита, финанси, избори, медии и други

Основен фокус са „ зловредните (основно руски) корозивни капитали, изключително в подтекста на непровокираната съветска военна инвазия в Украйна ”, както написа в претекстовете.  Контролът ще се реализира от междуведомствен съвет, който ще може да прави инспекции и да постанова санкции за нарушение на разпоредбите. Санкциите ще бъдат в размер на 5 на 100 от цената на инвестицията, само че не по-малко от 50 000 лева

Интересна полемика

Даниел Лорер от ПП-ДБ похвали самодейността, само че посочи, че в законопроекта на Движение за права и свободи липсва разбор на разноските и изгодите. Първоначално Лорер искаше да се дадат 4 седмици на депутатите, с цел да вършат оферти по плана. Идеята беше това да стане преди да се премине към второто четене. Буквално до момента в който правеше това искане от парламентарната естрада, той се отхвърли от него.

Това провокира подигравки и упреци от страна на опозицията, тъй като се видя, че Йордан Цонев от Движение за права и свободи увещава Лорер да се откаже от 4-седмичния период. Депутатите от обединението постоянно си сътрудничат с Движение за права и свободи, въпреки да настояват, че не са в коалиция с придвижването.

“Ставате жалки! ”, остро се обърна към десните депутати Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. Той самият направи същото предложение като Лорер. То беше отхвърлено от ръководещото болшинство, в това число от ПП-ДБ

Подигравките на Тошко Йорданов продължиха и в обществените мрежи, където той написа, че Движение за права и свободи са “набили канчето на Лорер ”.

“Току-що Движение за права и свободи набиха канчето на Лорер, до момента в който беше на трибуната и му заповядаха да отдръпна предлагането си. И той подви опашка. На трибуната. Унижение класик. Демонстративно ”, написа Йорданов в мрежата Х(Twitter).

Рамо до рамо с Движение за права и свободи застанаха депутатите на Бойко Борисов.

От „ Възраждане “ изрично отхвърлиха да поддържат закона. Депутатът от партията Климент Шопов съобщи, че приемането му ще докара до пропуснати изгоди за България. Освен това и до спомагателна административна тежест за евентуалните вложители. Това може да се употребява, с цел да отблъсне непознати компании, които са конкуренция за локалните предприемачи.

„ Местните феодали ще си пазят ниските заплати в дребните обитаеми места “, предсказа той.

Що се отнася до съветските капитали, Шопов акцентира, че съгласно регламента разпоредбите и процедурите за надзор следва да бъдат недискриминационни.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия уточни, че междуведомственият съвет ще размие отговорността, която би трябвало да се концентрира на едно място. Например, в министерството на стопанската система. Той също означи, че прагът е прекомерно невисок.

„ Ще събираме цяла България да разисква по какъв начин се отварят сладкарници ли? “, попита иронично соцдепутатът.

Посочи, че неговата партия към този момент ще се въздържи, само че е подготвена да си промени мнението, в случай че се създадат промени в размера на следената инвестиция и метода на контрол.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР