Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините

...
Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините
Коментари Харесай

Обмислят намаляване на общините в България: Кои са под риск?

Управляващата коалиция ще разисква оферти, съгласно които броят на общините да бъде понижен, а мандатите на кметовете и общинските съветници - стеснен до два. Това заяви в Смолян ръководителят на парламентарната Комисия по районно развиване Настимир Ананиев, предава БНР.

Тези две наши начинания са свързани със законодателство и би трябвало да бъдат разисквани на съдружно равнище, сподели Настимир Ананиев:

" Окрупняването на общините е в действителност за покачване на административния потенциал и също по този начин е обвързвано с обстоятелството, че, за жалост, и популацията понижава – знаете, че имаме публично броене, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база разбор на финансовите условия във всяка една община, също по този начин общините, където Общината е най-големият шеф, за мен са неработещи общини ".

Според Закона за административно-териториалното устройство на България една община може да съществува, в случай че има неселение над 6000 души общо в обитаемоте места, които ще бъдат включени в общината.

Множество са общините, където популацията е под тази цифра, само че до този миг нито една не е била закривана, защото процедурата е комплицирана, колкото и тази по разкриване на община.

Картата демонстрира общините, които през 2000 и 2017 година не дават отговор на първото по ред условие на член 8 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) за основаване на нова община - съществуването на население над 6 хиляди души. Данните са на Национален статистически институт.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР