Управляващата коалиция ще обсъди предложението за оттеглянето на двете кандидатури

...
Управляващата коалиция ще обсъди предложението за оттеглянето на двете кандидатури
Коментари Харесай

Коалицията обсъжда оттеглянето на двете кандидатури за шеф на БНБ и изгонването на Митрофанова

Управляващата коалиция ще разиска предлагането за отдръпването на двете кандидатури за шеф на Българска народна банка.

През миналата седмица изборът на гуверньор провокира напрежение сред „ ИТН “ и „ Продължаваме промяната “ и от двете обединения си размениха взаимни обвинявания в напън и в непристойни реплики.

Ситуацията ескалира в петък, когато претендентът на Има Такъв Народ Любомир Каримански заяви, че е получил закани да се откаже от надпреварата с съперника си Андрей Гюров от Политическа партия, а през вчерашния ден зам.-председателят на Народно събрание Ива Митева заяви, че му е било предлагано да стане представител в Световната банка против отдръпване.

Предложението за отдръпване на двамата претенденти бе направено първо от „ Демократична България “, а по-късно бе доказано от Българска социалистическа партия.

На този стадий, съгласно водача на социалистите Корнелия Нинова, министър председателят Кирил Петков е изразил подготвеност да отдръпна номинацията си за Андрей Гюров, само че от „ ИТН “ не са склонни да правят отстъпка за Каримански. Но и двете спорещи обединения в изказванията си до момента настояват, че това не може да е мотив за раздробяване на обединението.

Сред другите тематики са позицията на България по ветото за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония , даването на военна помощ за Украйна и готвената актуализация на държавния бюджет.

Напрежението по оста София-Скопие тлее от дълго време. През миналата седмица водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов хвърли нова клечка в огъня, обвинявайки министър-председателя Кирил Петков „ в опит да заобиколи съдружното съглашение що се отнася до позицията на страната ни за Северна Македония и без никакви условия да отхвърли българското несъгласие за участие на съседката ни в Европейския съюз “. Коалицията сякаш показва единна позиция, само че от Има Такъв Народ се чуха остри рецензии за, с помощта на които България щяла да пусне РСМ в Европейски Съюз.

Очаква се да бъде подложен въпросът за отзоваването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова , за което упорстват още веднъж от „ Демократична България “.

„ До края на деня кабинетът ще реши дали да разгласи съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата “, заяви на брифинг в сряда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Думите му пристигнаха след предложение на депутатите от „ Демократична България “, които насочиха упреци към държанието на Митрофанова. По-късно излиза наяве, че тематиката не е обсъждана от обединението и към този момент Митрофанова остава у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР