Управляващата коалиция, сформирана през юни, представлява първото стабилно правителство на

...
Управляващата коалиция, сформирана през юни, представлява първото стабилно правителство на
Коментари Харесай

Стандард енд Пуърс повиши перспективата пред рейтинга на България

" Управляващата коалиция, образувана през юни, съставлява първото устойчиво държавно управление на България през последните две години, след извършени пет парламентарни избори ", се споделя в разбора на " Стандард енд Пуърс ".

 

Една от главните политически цели на държавното управление е присъединението на страната към еврозоната, което се възнамерява да се реализира от 1 януари 2025 година България може да не извърши всички критерии за конвергенция, изключително този за ценовата непоклатимост, сочи анализът. Ако България не се причисли към еврозоната през 2025 година, от рейтинговата организация чакат, че присъединението евентуално ще бъде отсрочено за 1 януари 2026 година

 

Въпреки застаряващата работна мощ, стопанската система на България има мощни вероятности за действителен напредък, със междинни темпове от 3% за интервала 2024-2026 година, воден главно от вътрешното търсене, споделят от " Стандард енд Пуърс ". Според прогнозата потреблението ще остане мощно заради положителното показване на пазара на труда, който поддържа повишаването на действителните заплати.

 

Достатъчното средства от Европейски Съюз за България, които " Стандард енд Пуърс " прави оценка на над 30% от брутния вътрешен артикул (БВП) за 2023 година, ще поддържат капиталовата интензивност през идващите години. Получаването и потреблението на всички налични средства ще бъде предизвикателство, защото наближават крайните периоди по главните стратегии за финансиране - Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз 2014-2020 година и Механизмa за възобновяване и резистентност, в границите на програмата „ Следващо потомство Европейски Съюз “ (Next Generation EU).

 

От рейтинговата организация правят оценка фискалните резултати на България като едни от най-хубавите измежду страните от Централна и Източна Европа и чакат, че настоящите фискални проекти ще доведат до дефицити под 3% от Брутният вътрешен продукт в интервала до 2026 година, запазвайки чистия държавен дълг под 20% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се дефицитът по настоящата сметка да остане невисок и свръхфинансиран от фондове от Европейски Съюз и потоци на директни задгранични вложения, ограничавайки потребността от външно финансиране и запазвайки постоянна външна позиция.

 

" Стандард енд Пуърс " биха повишили кредитния рейтинг през идващите две години евентуално с няколко степени, в случай че България стане член на еврозоната. От организацията означават, че биха ревизирали вероятността пред рейтинга на постоянна, в случай че упованията за присъединение на България към еврозоната станат по-малко евентуални.

 

Миналата година " Стандард енд Пуърс " удостовери, че вероятността пред рейтинга остава постоянна. Тогава анализът сочеше, че България изпитва висока инфлация, което може да съставлява предизвикателство пред участието на страната в еврозоната от 2024 година.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР