Управляващата коалиция прибърза с решението за „Росенец“. От БСП искахме

...
Управляващата коалиция прибърза с решението за „Росенец“. От БСП искахме
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Управляващите прибързаха с решението за “Росенец”

" Управляващата коалиция прибърза с решението за „ Росенец “. От Българска социалистическа партия искахме явен разбор какви ще са следствията от развалянето на такава концесия. Трябваше да има оценка на въздействието и какви ще са следствията за българската стопанска система - да не би рафинерията да спре до няколко месеца и какво ще бъде отражението върху крайните цени и износа. За страдание, не получихме подобен отчет.” Това съобщи националният представител от “БСП за България” Драгомир Стойнев в предаването “Лице в лице” по bTV.

По думите му в Народното събрание има едно евроатлантически болшинство, което прави всичко в полза на евроатлантизма. " Ние от Българска социалистическа партия заявяваме, че нито пазиме съветски ползи, нито американски. Ние пазиме българските ползи. За да не заплаща българският поданик милиарди от сходни дейности - желаеме да вземем рационалното решение, което да подкрепи българската стопанска система ", акцентира социалистът.

Според Стойнев изгодите, че работата на “Лукойл Нефтохим” продължава са налице, тъй като там работят хиляди българи. " Ползите са, че също по този начин продължава да се изнася продукция от български компании. Голяма част от продуктите като нефт и газьол се изнасят за Украйна”, сподели още Стойнев.

Той обърна внимание, че на пристанището има чиновници на Национална агенция за приходите, Агенция “Митници”, Гранична полиция и в случай че не се получават такси, тогава министърът на финансите би трябвало да вземе съответните ограничения.

“Преустройването на рафинерията да работи със вид Brent би лишило близо 2 месеца. Но този западен нефт няма по какъв начин да пристигна до България, защото приблизително 10 дни е опашката от танкери на Босфора. Таксите за 1 година са се нараснали 5-6 пъти и това ще оскъпи продукцията, а на пристанището в Грузия напълно е напълнен потенциала от казахстански петрол”, изясни Стойнев и предизвести, че поради взетото решение, внезапно може да стане по този начин, че да нямаме доставки на тази суровина.

" Ефектът ще бъде дълготраен. С търсенето на нов тип нефт ще би трябвало да се пренастройват машините и ще се покачат цените. Транспортът ще стане по-скъп. Оттам и цените на стоките. Ако ГЕРБ не бяха закрили плана Бургас-Александруполис, тогава нямаше да имаме този проблем. ГЕРБ заличиха този план и в този момент вършат безумство след безумство. Големият проблем в този момент ще бъде, в случай че Русия спре доставките на нефт ", посочи депутатът от Българска социалистическа партия.

Относно решението да се продадат реакторите от Белене на Украйна, Стойнев бе безапелационен, че това е следващото неуместно решение, което се взе от ръководещата коалиция. “Благодарение на ГЕРБ и присъдружните ѝ партии, ние сега ставаме единствената страна в света, която за повторно продава нуклеарно съоръжение и то без да сме производител”, сподели още той.

Народният представител от социалистическата партия дефинира концепцията за смяна на националния ни празник от 3 март на 24 май като следващата, чиято съществена цел е да се раздели обществото. Според него това е неестествен спор и такива промени в Конституцията като цяло са непотребни.

" Виждаме, че ръководещото болшинство освен в областта на енергетиката имат съмнения, само че и ГЕРБ няма да поддържат концепцията за мандатност на кметовете и измененията по отношение на служебния кабинет. За нас е значима правосъдната промяна. Може и да се стигне до такава степен, че да няма никаква смяна, тъй като тези хора сега не знаят какво вършат. Вчера бяха решили какъв брой е вярно решението за „ Росенец “, ние им казахме, че бъркат. Днес идва финансовият министър и споделя: помагайте Народното събрание да направи график по какъв начин тъкмо да отнемем концесията. Това вреди на нашия народен интерес ", сподели в умозаключение Драгомир Стойнев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР