Управляващата коалиция не можа да достигне до консенсус България да

...
Управляващата коалиция не можа да достигне до консенсус България да
Коментари Харесай

Управляващата коалиция успя да се разбере само за “техническа помощ“ за Украйна

Управляващата коалиция не можа да доближи до консенсус България да подкрепи защитата на Украйна и към този момент се оформя решение единствено за “техническа помощ “, която не планува изпращането на муниции и оръжия.

Това предложение пристигна от “Продължаваме смяната “ и бе признато от парламентарната външна комисия, която отхвърли настояванията на “Демократична България “ и ГЕРБ за военна помощ.

Така България и Унгария остават единствените две страни в НАТО и Европейски Съюз, които не подкрепят защитата на Украйна от съветската експанзия.

Решението на парламентарната комисия пристигна единствено няколко часа, откакто се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещаване у нас.

“Когато става за военна помощ, вземаме поради вашата вътрешнополитическа обстановка и оставяме това решение на Народното събрание на България. Но дано подчертая още един път: тези, които не желаят, които се двоумя, които приказват против доставките на оръжия и военно съоръжение за Украйна, те на процедура поддържат съветската експанзия и избиването на наши жители “, сподели Кулеба.

Предложението за “техническата помощ “ бе вкарано малко преди началото на съвещанието на комисията от “Продължаваме смяната “, откакто седмици наред трите партии в ръководещата коалиция не могат да се схванат по тематиката.

Предложението на “Продължаваме смяната “ планува Народното събрание да даде мандат на държавното управление за оказване на финансова и филантропична помощ за Украйна, законодателни и организационни ограничения в поддръжка на бягащите от войната украински жители, както и повсеместен пакет от ограничения за превъзмогването на последствията от наложените наказания в стопански аспект и във връзка с енергийната и продоволствената сигурност на България.

" Безспорен факт е, че войната в Украйна визира цяла Европа и че отбраната на свободата и демокрацията е съществена полезност на евроатлантическа България ", се показва в претекстовете към проекторешението.

Депутатът от “Продължаваме смяната “ Атанас Михнев изясни, че се разисква подпомагането на Украйна с каски и бронежилетки, по което към този момент се работи.

Сега въпросът остава за пленарна зала, като от ГЕРБ оповестиха, че биха подкрепили военна помощ за Украйна.

По-рано в сряда Атанас Славов от " Демократична България " сподели, че " тематиката за военно-техническата помощ за Украйна е извънредно значима за България, за нейното геополитическо позициониране, само че и за подпомагането на украинския народ ".

Станислав Балабанов от " ИТН " от своя страна прикани за обща национална позиция по въпроса, която все още не е на разположение.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от своя страна удостовери позицията на партията си:

" Даване на още оръжие значи удължение на войната. Ние считаме, че оказваме помощ на мира ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР