Управляващата коалиция инициира създаването на временна парламентарна комисия за промени

...
Управляващата коалиция инициира създаването на временна парламентарна комисия за промени
Коментари Харесай

Христо Иванов обяви първа стъпка към промени в Конституцията

Управляващата коалиция инициира основаването на краткотрайна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Това разгласи Христо Иванов от " Демократична България " в коридорите на Народното събрание.

" Да можем да проведем необятен спор по визиите на обособените политически обединения и за това какви промени в конституцията биха придобили. Целта ни е да съберем нужното конституционно болшинство ", изясни Иванов.

По думите му е доста значимо това да се случи преди избора на нов Висш правосъден съвет, тъй че плануваните промени в него да могат да влязат в действие преди новия състав. Желаните от обединението промени са по рекомендации от Венецианската комисия и от Европейската комисия, изясни той.

Комисията ще работи за консенсус на всички парламентарно показани партии за промени, свързани с върховенството на закона и правораздаването.

Местата в комисията ще бъдат разпределени на паритетен принцип сред парламентарните групи, посочи Иванов.

" Самият президент сподели, че има план на нова конституция. Други политически обединения също споделиха, че имат подготвеност. Така че чакам забавен спор ", сподели още съпредседателят на Демократична България.

" В България основният прокурор доста обича да приказва за независимостта на правосъдната власт, пробвайки да се скрие зад нормата на самостоятелност, която се дължи на съда ", разяснява още Иванов и уточни, че рекомендациите на Европейска комисия и Венецианската комисия към фигурата на обвинител номер 1 е да има " отчетност и отговорност ". Тези причини ще се употребяват и за пътя ни към Шенген, съобщи още Христо Иванов.

По мотив вчерашното чуване на ръководителя на КП КОНПИ Сотир Цацаров, Иванов разяснява, че в никакъв случай не го е упреквал за " безусловно всички проблеми в страната ".

" В качеството му на основен прокурор той стана лицето на един дълъг интервал на безвремие, в който прокуратурата не се реформира. В това време станаха и голям брой корупционни кавги, които не бяха разследвани съответно ", сподели Иванов.

Припомни, че прокуратурата не е разследвала по времето на Цацаров наличието на записа " Яневгейт ", а повода била " да не се разплете чорапът ", тъй като там се споменавало името на Борисов и на самия Цацаров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР