Управляващата коалиция и опозиционните партии не одобряват изтеклия преди ден

...
Управляващата коалиция и опозиционните партии не одобряват изтеклия преди ден
Коментари Харесай

И управляващи, и опозиция не харесват изтеклия закон Магнитски

Управляващата коалиция и опозиционните партии не утвърждават изтеклия преди ден законопроект за български закон " Магнитски ". Министерството на правораздаването разяснява, че работата по написването на подобен закон не е завършила и също разкритикува публикуваните текстове.

Преди ден БНР за български закон " Магнитски ", като източник и създател не бяха показани. Общественото радио изясни, че ръководещите готвят проектозакон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната по сходство на американския закон " Магнитски ".

Изтеклият план планува нов междуведомствен съвет да изготвя национални описи на корумпираните. Според написаното в него включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията, а по-късно и за лишаване на нелегално добито имущество. Засега проектозаконът няма утвърждение на съдружните сътрудници, твърди БНР.

В петък Министерството на правораздаването разгласи, че е основана работна група, която да изготви план на закон за български " Магнитски ", само че тя не е завършила работата си. В тази група вземат участие и специалисти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на университетските среди и други

Правосъдното министерство споделя, че публикуваният в четвъртък в медиите текст на законопроект има несъответствия и очевидни несъгласия с конституцията на България, актовете на Европейски Съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида. Поради това не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването и подложен на разискване.

" Работната група стигна до безспорен извод за значимостта от такава регулация, само че при безспорно сходство с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и незабавно откакто законопроектът бъде подготвен, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен метод ", показаха от Министерството на правораздаването.

По информация на Mediapool изтеклите текстове са били първичен драфт отпреди няколко месеца, върху който експертните групи да стартират да работят с съответни оферти и хрумвания.

Управляващите: Не сме обсъждали изтеклите текстовете

" Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Има тактъв народ " отхвърлиха в петък в съдружен формат да е бил обсъждан изтеклият преди ден план на закон.

" Такъв законопроект няма. За да има законопроект, той би трябвало да е минал на някакво равнище на обществено координиране. Подобни текстове въобще не са били предмет на разискване в какъвто и да било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв метод не може да бъде подкрепено от " Демократична България " в този тип ", сподели пред публицисти съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Той също уточни, че публикуваните текстове основават проблеми с конституцията, с Европейската спогодба по правата на индивида. Ние по никакъв метод не бихме подкрепили нещо, което основава подобен вид проблеми. В този смисъл, ясно и еднопосочно би трябвало да се каже - подобен законопроект няма и няма и да има, сподели ръководителят на парламентарната група на Демократична България.

" Аз разбирам за какво се появява в този момент този пас към медиите, тъй като има хора, които се тормозят от още една вълна наказания по " Магнитски " и се тормозят от това, че България се трансформира в страна, която е дълготраен, постоянен клиент на този санкционен механизъм, и ние по някакъв метод ще би трябвало да уредим вътрешноправните последствия от тези интервенции ", сподели Христо Иванов. И тук желая да се обърна към хората, които пускат тези неща към медиите. Искам да се обърна към безусловно всички политически сили - вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата, прикани той.

Иванов разяснява, че до момента в който в България няма самостоятелен съд и пред прокуратура, страната ще бъде отворена към това външни фактори, в това число Съединени американски щати, да " вършат сходни интервенции, които основават изключителни обстановки, които след това се чудим по какъв начин да ги уредим, и да произвеждаме ето такива обществени драми ".

" Ако не желаеме да се чудим по какъв начин сходен вид наказания да ги уредим във вътрешноправното си пространство, би трябвало да си оправим прокуратурата и да знаем по какъв начин да я създадем тази правосъдна промяна. И в ГЕРБ, и в Движение за права и свободи са безусловно наясно с това нещо, просто би трябвало да излязат от политическия си ступор и да вземем решение кардинално да си оправим къщичката ", съобщи още той.

От " ИТН " също оповестиха, че публикуваните текстове не са обсъждани с тях. Депутатът Станислав Балабанов дефинира въпросният план на законопроект като " безспорен фашизъм “. " Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е безспорен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора ", добави Балабанов.

Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в Министерски съвет и се надявам по никакъв метод то да не бъде използвано, тъй като без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас метод, е аморално и неточно, уточни депутатът.

От Българска социалистическа партия пък подчертаха, че в съдружното съглашение няма очакван специфичен закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски отхвърли подобен план да е коментиран в съдружен формат, нито вътре в самите партии от ръководството.

" По този метод, по който беше показан през вчерашния ден в някои медии, е безусловно недопустим, няма да бъде подсилен от Българска социалистическа партия, няма рационален човек в държаната, който да каже " да " на това, което беше оповестено. За нас това, което беше показано, е недопустимо и чакаме разискване в границите на съдружен съвет ", добави ръководителят на депутатите от Българска социалистическа партия ", сподели Свиленски.

Социалистът Румен Гечев разгласи, че Българска социалистическа партия не се произнася по клюки в интернет и " този законопроект не е импортиран, щом не е импортиран, като народни представители не се занимаваме с него ".

Движение за права и свободи видя " пълзящ фашизъм " в изтеклите текстове

Поне три от четирите партии в ръководството са обезпокоени от текста на изтеклия законопроект за българския вид на закона " Магнитски “, тъй като той има капацитет да се употребява за кавга освен с политически неуместни съперници, само че и неуместни сътрудници. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание националният представител от ГЕРБ Томислав Дончев.

Изчетохме въпросния законопроект – ясни са няколко неща – този текст в никакъв случай няма да види бял свят по дълъг лист с аргументи. Първата е, че опонира най-малко на няколко члена от конституцията, втората е, че в пленарна зала има останки от здрав разсъдък и сходен текст в никакъв случай няма да бъде признат, съобщи Дончев.

" Това, което повече ме тормози е степента на самостоятелна и политическа патология, която е родила сходен текст, метод на мислене. Ако този текст в никакъв случай няма да види бял свят, аз се тормозя този метод на мислене какво ще създаде на следващия ден – врагове на народа? ", попита той Дончев.

От Движение за права и свободи дефинираха като " пълзящ фашизъм " концепцията за подобен план на закон.

Проектът може би е открит някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време и в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс се е получил един добър труд, разяснява пред публицисти в Народното събрание Хамид Хамид (ДПС). По думите му по този начин ръководещите целят да подчинят своите съдружни сътрудници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР