Управляващата коалиционна партия в Словакия предложи изменение на закона за

...
Управляващата коалиционна партия в Словакия предложи изменение на закона за
Коментари Харесай

Словакия с нов закон за парите на НПО

Управляващата съдружна партия в Словакия предложи изменение на закона за неправителствените организации (НПО), което ще вкара етикетирането на организации, получаващи над 5000 евро годишно задгранично финансиране, като " подкрепени от чужбина “. Засегнатата страна прикани кабинета да не следва образеца на унгарския министър председател Виктор Орбан, написа Юроактив.
Изменението има за цел да усъвършенства прозрачността в активността на Неправителствени организации, само че може също по този начин да промени наличието на годишния доклад и оповестените данни за донорите.
" Целта на това предложение е да се увеличи прозрачността на финансирането на Неправителствени организации, което е основен детайл за подсилване на публичното доверие в тях, посредством издание на информация за дарения и донори, в случай че размерът им надвишава еднократна или кумулативна сума, избрана от закона “, се споделя в претекстовете към новия текст.
Предлага се разширение на опцията за наложително преустановяване на активността на публичните сдружения при нарушение на някоя от новите разпореждания на закона. Министерството на вътрешните работи може да бъде упълномощено да разпусне такива организации, в случай че те не изпълнят задължението да подават годишен доклад в Регистъра за финансова отчетност.
Словашката камара на неправителствените организации с нестопанска цел прикани държавното управление на премиера Роберт Фицо да отхвърли предлагането, заявявайки, че то е " дискриминационно и нарушава както словашкото, по този начин и европейското законодателство “.
" Предложението е повече или по-малко идентично с унгарския закон за неправителствените организации, финансирани от чужбина. То лимитира свободното придвижване на капитали в границите на Европейски Съюз и затова опонира на неговите учредителни контракти, които имат преимущество пред нашите закони ", съобщи Катарина Баткова, адвокатка и един от създателите на жалбата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР