Управляващата гръцка партия Нова демокрация претърпя неуспех на втория тур

...
Управляващата гръцка партия Нова демокрация претърпя неуспех на втория тур
Коментари Харесай

Управляващите консерватори в Гърция претърпяха неуспех на регионалните и общински избори

Управляващата гръцка партия Нова народна власт претърпя крах на втория тур на изборите за регионални шефове и кметове, губейки двата най-големи града в страната и пет от шестте районни състезанието

От DEMETRIS NELLAS Associated Press, 15 октомври 2023 година, 17:19 ч. Избори за регионални шефове и кметове, губейки двата най-големи града в страната и пет от шестте районни състезанието.

Премиерът Кириакос Мицотакис категорично сподели, че задачата му е да завоюва всички 13 района плюс градовете Атина, Солун и Пирея, „ 13 плюс 3 “, както сподели той.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Резултатите от първия тур, предходната неделя, наподобява консолидираха политическото владичество на Нова народна власт, към този момент изразено в двойните национални избори, предишния май и юни. Подкрепените от него претенденти завоюваха всичките седем района, чийто резултат беше избран в първия тур, както и Пирея. Това включва два случая, Пирея и района на Гърция, където Нова народна власт реши да се впрегне в бандата на ръководещите, на които се опълчи на предходните локални избори през 2019 година

Но в неделя гласоподавателите, най-малко тези, които си направиха труда да излязат на изборите, постановиха инспекция на действителността на триумфализма на Нова народна власт.

„ Не беше изключително добра нощ за Нова народна власт “, призна Мицотакис в неделя вечер. Но той продължи, като сподели, че това е станало явно на първия тур на 8 октомври, което е в контрастност с неговите оптимистични, в случай че не и триумфалистки изказвания тогава.

Резултатът, който може би е най-ужасен, беше в столицата Атина, където подкрепяният от социалистите учен и политически неофит Харис Дукас победи настоящия президент Костас Бакоянис с близо 56% от гласовете. Това беше голямо отчаяние, като се има поради, че Бакоянис означи над 41% в първия кръг, малко под прага от 43%, нужен за безапелационна победа, против 14% на Дукас. Бакоянис е племенник на Мицотакис; майка му, Дора Бакоянис, народен представител от Нова народна власт и някогашен министър, беше кмет на Атина от 2003 до 2007 година

Избирателната интензивност в неделя в Атина беше даже по-ниска, в сравнение с в първи тур: единствено 26,7% от имащите право на глас се явиха спрямо 32,3% предходната неделя.

Избирателната интензивност в цялата страна беше 40,7% за 84-те общински надпревари и 35,1 % за шестте районни. На първия тур на 8 октомври изборната интензивност и в двата типа надпревари беше 52,5%.

Друг значим резултат беше районът на Тесалия, където настоящият губернатор, подкрепян от Нова народна власт Костас Агорастос, загуби 40% до 60% от Димитрис Куретас, подкрепян от както социалистическата партия ПАСОК, по този начин и левите партии Сириза. Преди пагубните наводнения да обиден района през септември, Агорастос беше считан за претендент за четвърти следващ мандат. Резултатът от неделя беше отказване от него и от неприятното ръководство на централното държавно управление на изключителната обстановка. Премиерът Мицотакис води акция за Агорастос в последните дни преди балотажа.

В град Солун социалистът Стелиос Ангелудис, който не беше формален претендент на неговата партия, т.к. на битки измежду локални партийни чиновници, елементарно победи настоящия президент Константинос Зервас, 67% против 33%.

Освен Тесалия, Нова народна власт загуби четири други районни надпревари от консервативни дисиденти, единствено един от които беше титуляр. Единствената победа на ръководещата партия в неделя пристигна в Пелопонес.

Но Нова народна власт завоюва двата най-населени района на страната, Атика и Централна Македония, в първия тур. < /p>

Нова народна власт към момента е най-голямата партия, със Сириза и ПАСОК надалеч обратно, борейки се за превъзходство в ляво-центристкия център и към този момент показвайки малко предпочитание за обединете се, с цел да предизвикате консерваторите.

Докато държавното управление не е изправено пред национални избори до 2027 година, изборите за Европейски парламент следващата година на 9 юни ще бъдат идващото огромно тестване за неговата известност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР