Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) в Тайван спечели безпрецедентен трети

...
Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) в Тайван спечели безпрецедентен трети
Коментари Харесай

Скептичният към Китай Лай Чинг-те печели президентските избори в Тайван

Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) в Тайван завоюва невиждан трети следващ президентски мандат, като бъдещият водач Лай Чинг-те даде обещание да остане безпристрастен в метода си към ръководството и в това време се ангажира да реализира консенсус в раздвоения законодателен орган, оповестява CNBC.

Резултатът от президентските избори в събота евентуално ще разгневи Пекин, който неведнъж е определял Лай като „ твърдоглав деятел за независимостта на Тайван “ и рисков сепаратист. Съществуват и опасения, че това на собствен ред може да повлияе на мразовитите връзки Китай-САЩ и сигурността в по-широкия Индийско-тихоокеански район, до момента в който Китай ескалира военна интензивност в Тайванския проток и други близки води.

„ Като президент имам значима отговорност да подкрепям мира и стабилността в Тайванския проток “, сподели Лай на конференция.

Той добави, че се надява на връщане към градивното съдействие и разговор с Китай, като още веднъж изрази желанието си за договаряния за опазване на статуквото от двете страни на Тайванския пролив, които да се водят в сходство с правилата на достолепието и равнопоставеността., отбелязва Ройтерс.

Китайската комунистическа партия отхвърли да се ангажира с отиващия си президент Цай Инуън, откогато тя пое поста през 2016 година ДПП не одобри по този начин наречения „ Консенсус от 1992 година “, оспорвайки безмълвното съглашение за „ един Китай “ със чиновници на Китайската комунистическа партия, което Пекин приема като основа за ангажимент оттатък Пролива.

Лай, който е сегашен вицепрезидент на Тайван, завоюва повече от 40% от гласовете на осмите президентски избори в Тайван. ДПП е първата партия, която печели президентския пост три пъти подред след въвеждането на директни президентски избори през 1996 година

Пекин показа вота като избор сред „ мир и война, разцвет и крах “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР