Управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи, че в сряда сутринта

...
Управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи, че в сряда сутринта
Коментари Харесай

Прокуратурата на Австрия обискира офиси на управляващата партия и канцлерството

Управляващата Австрийска национална партия (АНП) заяви, че в сряда сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а локалните медии оповестиха, че измежду претърсените офиси са били и тези в канцлерството, съобщи БГНЕС.

Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц удостовери дейностите на прокурорите, само че не удостовери кой е разследван, като сподели единствено, че обиските са били "за показ " и че "обвиненията са построени върху събития, които датират отпреди пет години ". Според вестник „ Ди Пресе “ обиски са били осъществени и в канцелерството и са били ориентирани против няколко чиновници на канцлера от АНП Себастиан Курц.

Вестникът оповестява, че обиските са свързани с възможни корупционни закононарушения при публикуването на реклами и изследвания на публичното мнение във вестник "Остерайх ". Самият Курц е обвинен в съучастничество в закононарушенията, добавя изданието.

Министърът на финансите от АНП Гернот Блюмел съобщи, че в неговото министерство е имало обиски, само че съобщи, че те не засягат персонално него или времето, откогато е на поста.

Курц стартира втория си мандат като канцлер през януари 2020 година отпред на коалиция със Зелената партия. Предишното му държавно управление, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 година поради така наречен корупционен скандал "Ибиса-гейт ".

След като някогашният началник на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше сниман с камера да предлага публични поръчки в подмяна на помощ за партийната акция, следователите започнаха няколко огромни следствия на хипотетичната корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха ориентирани към високопоставени фигури от АНП, в това число Блюмел. Самият Курц е разследван по съмнение, че е направил погрешни изказвания пред парламентарна комисия по корупция, макар че не му е повдигнато обвиняване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР