Управляваната от Варна Fantastic Services е основана от датчанина Рун

...
Управляваната от Варна Fantastic Services е основана от датчанина Рун
Коментари Харесай

Фантастични услуги и къде да ги намерим

Управляваната от Варна Fantastic Services е учредена от датчанина Рун Совндал (ляво) и българина Антон Скарлатов, които се срещат в Лондон

© Цветелина Белутова Между двете най-далечни точки, в които оперира Fantastic Services, има 17 хиляди километра. И все пак в центъра на тази голяма мрежа, която се простира от Сидни до Лондон, стои Варна. Fantastic Services е една от най-големите IT компании в града и е образец за глобализация като по учебник - компания за поръчка на разнообразни типове услуги, която се ръководи от България, само че работи с крайни клиенти единствено във Англия, Австралия и Съединени американски щати.

Всъщност цялата история на компанията е като урок по география и стопанска система. Първопричината за основаването й е американската банка Lehman Brothers. Основатели са българинът Антон Скарлатов и датчанинът Рун Совндал, които се срещат в Лондон. Именно там се ражда компанията през 2009 година, а малко по-късно е учредена и варненската First Online Solutions, която през 2017 година бива прекръстена. Днес в българското звено " Фантастик сървисес " работят 420 души, а приходите за 2017 година са 7.9 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Родени в криза

Историята на Fantastic Services стартира през 2009 година, когато Скарлатов желае да напусне Лондон, където има почистваща компания. Причината? Най-големият му клиент, банката Lehman Brothers, е банкрутирала няколко седмици по-рано и по този начин поставя началото на световната финансова рецесия. " Един ден включих тв приемника и разбрах, че най-големият ми клиент изчезна. Решението за мен беше да продам това, което е останало от бизнеса, и да продължа напред ", споделя Скарлатов.

Вместо това той се среща с бъдещия си помощник Рун Совндал, маркетингов специалист с 20-годишен стаж в Лондон. Тогава той е шеф на организация за пътувания и вижда, че множеството бизнеси към този момент са тръгнали по пътя да бъдат съвсем напълно онлайн. " Когато се срещнах с Антон, видях промишленост, която преди този момент не бях забелязвал. Индустрия, която не беше ефикасна ", споделя Совндал.

От тук стартира Fantastic Services. Двамата вземат решение да влагат тогава, когато съвсем никой не купува нищо, и да разработят маркетингова тактика, която да им коства допустимо минимум. Световната рецесия се трансформира във опция за бързо разгръщане, а през днешния ден Скарлатов е уверен, че рецесиите са най-хубавото време да започнеш бизнес.

В началото Fantastic Services предлага единствено разчистване на домове и офиси. Впоследствие компанията прибавя нови и нови услуги и през днешния ден предлага над 25 типа такива – от разчистване до обезпаразитяване и поддържане на градина. Всички те могат да бъдат поръчани по телефон, онлайн или през мобилно приложение. Компанията работи като франчайзинг и в действителност самите услуги се дават от други компании, до момента в който Fantastic Services ръководи самата платформа, маркетинга и поддръжката.

В момента във варненския офис работят 420 души

Фотограф: Цветелина Белутова
Лицата на Варна

" Изборът да дойдем във Варна беше явен, само че не толкоз. Знаех какво е ситуацията в България, знаех, че има задоволително хора с обучение, британски език и умения ", споделя Скарлатов.

Пристигането им на българска земя обаче не е най-оптимистичното и прелестно прекарване, спомнят си двамата. Скарлатов взема решение да покаже България на Совндал посредством осемчасово пътешестване с рейс, което даже през днешния ден не е доста по-различно, в сравнение с преди 10 години. Има обаче една огромна разлика – тогава двамата не разполагат с пари в брой и, както си спомня Совндал, " не можехме да си купим даже кафе от някъде ", тъй като към момента съвсем никой малък търговец в страната не разполага с ПОС терминал. Самият Скарлатов признава, че сходен метод да покаже на новия си съучастник страната, в която желаят да развиват основата на бизнеса си, " не беше най-хубавата концепция ".

Добрите усещания идват малко по-късно, когато двамата се захващат със самия бизнес във Варна и стартират да търсят хора. " Работил съм и в Индия, и във Англия, обучавал съм доста хора, споделя Совндал. За пръв път видях някой, който освен желае да се учи, само че и да ползва знанията си незабавно. Мотивацията, желанието – в никакъв случай не бях виждал нещо сходно. "

Совндал самичък споделя, че в началото не е бил изцяло стимулиран за развиването на компанията, само че това се трансформира, когато стартира да работи с хората на място. Първоначално във компанията има 5 души, само че той остава толкоз впечатлен от тях, че бързо предлага на съдружника си да разширят стремително екипа с още 30 души. " Казах си, дано наемем хора и след година ще имаме по-добър екип, в сравнение с която и да било британска компания, освен това за една десета от парите. "

Ракия, море и малко помощ от другари

Стратегията на Совндал е да кани от Лондон свои другари, високопоставени шефове в компании, които да идват във Варна и да образоват интензивно в границите на няколко дни чиновниците на Fantastic Services. Първият път е сполучлив, тъй че упражнението се повтаря.

" Обаждахме се на най-умните хора, които познаваме, канехме ги тук, показвахме им морето, пиехме ракия и по-късно учеха чиновниците ни на това, което знаят. Хората желаеха да се учат, имаше апетит за познания. Всички го видяхме ", споделя Совндал.

Далеч по-ниските заплати във Варна са явен фактор за Fantastic Services, само че Совндал споделя, че има и друго. " Не става дума единствено за ниски заплати, тъй като ниски заплати има и на други места, аз самият съм бил на ниска заплата. " Добавя, че за него е по-важно желанието и " неналичието на боязън от работа. Навсякъде другаде, където съм бил, по някое време хората стават самодоволни и стопират. Тук такова нещо нямаше ".

Младият екип има и своите минуси: " Когато наемаш толкоз доста младежи, имаш доста енергични, само че зле проведени чиновници. " Той държи на вътрешната фирмена просвета и споделя, че няма срещу, когато назовават компанията " Uber за всичко ", само че без отрицателните образци от самия Uber.

От разчистване до всичко останало

Започват с чистенето, само че разширението към други услуги идва заради настояването на самите клиенти, споделя Скарлатов. " Имахме случай, в който трябваше да създадем разчистване, откакто даден клиент се е изнесъл от предходното си жилище, само че хората, които отговаряха за преместването, се бавеха, споделя той. Така наехме един ван и няколко дни по-късно добавихме преместването като услуга в портфолиото. " Компанията прибавя по към две услуги всяка година, въпреки това да не е съответно заложена цел.

Фирмата има наличие във Англия – главно Лондон, Мелбърн и Сидни в Австралия и Атланта в Съединени американски щати. В Мелбърн, Сидни и Лондон има и офиси, които да координират интервенциите на място.

В проектите на компанията влиза огромно уголемение. Совндал споделя, че има оферти от необикновени места като Индия и Кения, само че Fantastic Services гледа повече към европейския и американския пазар.

До момента компанията не е получавала външни вложения. Совндал и Скарлатов споделят, че не е поради липса на интерес – в противен случай, двамата е трябвало да отхвърлят предложения както за вложения, по този начин и за придобиване на компанията. Причината да отбягват външен капитал е желанието им да запазят контрола си и фирмената просвета. Вече обаче се замислят за допускането на стратегически вложител. " Търсим верните сътрудници ", споделя Совндал.

Когато Англия се простреля в крайници

Скарлатов споделя, че когато Lehman Brothers банкрутирала, " всичко спря за шест седмици – хората не си купуваха нищо ". Осем години по-късно пристигна нов удар: Англия гласоподава да напусне Европейския съюз и бизнесът към този момент три години е в изчаквателна позиция. Всъщност главните последици за Fantastic Services идват от обезценяването на английската валута. Понеже компанията оперира най-вече във Англия, нейните директни доходи са в паундове, които по-късно се трансформират в левове в българското сдружение.

Пред " Капитал " двамата създатели на Fantastic Services споделят, че компанията има проект за всеки от трите най-вероятни изхода от обстановката: корав Brexit, мек Brexit и даже липса на Brexit.

Скарлатов споделя, че компанията не се опасява от самия Brexit, само че се опасява от несигурността към процеса, който нарушава ритъма на пазара. Совндал прибавя, че към този момент от години пред компанията има спънки, когато става дума за партньорства, тъй като отговорът постоянно е " дано забележим какво ще стане с Brexit ". Те самите нямат опасения за бизнеса си. " Тази компания, напомня Скарлатов, е основана през икономическа зима и не се опасява от нищо. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР