Управляваната от Галя Димитрова приходна агенция най-накрая пусна приложението, което

...
Управляваната от Галя Димитрова приходна агенция най-накрая пусна приложението, което
Коментари Харесай

Фирми не могат да си възстановят ДДС заради спряна услуга след теча на данни

Управляваната от Галя Димитрова приходна организация най-сетне пусна приложението, което демонстрира какви тъкмо данни са изтекли

© Георги Кожухаров Електронното приложение за възобновяване на Данък добавена стойност, платено от български компании в друга страна от Европейски Съюз, към момента не работи, алармираха компании. То беше спряно от Национална агенция за приходите още на 16 юли, откакто стана ясно, че през него е направена хакерската офанзива против уеб страницата приходната организация, при която изтекоха данни на милиони жители.

Пролемът е, че крайният период компаниите да подадат искане за прихващане или възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен през 2018 година в друга страна от Европейски Съюз, изтича на 30 септември. Фирмите обаче всеобщо подават заявления през системата точно през септември. " Към момента заявки за 2018 година са подали единствено компании, които са желали възобновяване на Данък добавена стойност на тримесечна база. Останалите всеобщо чакат септември, тъй като преди този момент са заети с годишно привършване, сформиране на доклади, одити. Това е процедура от години ", разяснява данъчен съветник. По данни на Национална агенция за приходите годишно броят на подадените заявления за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в друга страна от Европейски Съюз, е към 45 хиляди броя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Системата VATREFUND е общоевропейска и е основана по евродиректива. В нея е посочено, че настояването за връщане на платения индиректен налог става през електронен портал, основан от всяка страна. Т.е. все още компаниите нямат опция и не могат да подадат хартиени заявки. Не го позволява и българската разпоредба, с която е въведена евродирективата.

От Национална агенция за приходите дадоха отговор на " Капитал ", че сега се правят проби за сигурност. " След привършване на тестванията, услугата ще бъде пусната, а клиентите ще бъдат известени ", показват от приходната организация. Вече може да се ревизира какви тъкмо персонални данни са изтекли след НАПлийкс

Хората, които желаят да знаят какви тъкмо техни персонални данни са в общественото пространство след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, могат да ревизират на https://check.nra.bg/, оповестиха от приходната организация. За задачата се изисква въвеждане на личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите или дипломиран електронен автограф (КЕП), който съдържа ЕГН. Досега имаше единствено услуга, посредством която можеше да се ревизира единствено дали съответното лице попада в изтеклия масив, само че не и каква информация има в нея. Проверка в новия портал на приходната организация сподели, че той дава данни освен за вида изтекли данни, само че и за интервала, за който се отнасят.

Данъчните допълват, че хората могат да получат информация такава информация и във всички офиси на Национална агенция за приходите след показване на документ за идентичност. Хората, които живеят зад граница и нямат ПИК и КЕП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с приходната организация от чужбина (+359 2 9859 6801). Чуждестранните лица, за които има публикувани персонални данни, ще бъдат известени от данъчната си администрация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР