Управляваната от Димитър Радев БНБ от две години сигнализира за

...
Управляваната от Димитър Радев БНБ от две години сигнализира за
Коментари Харесай

БНБ подсили предупрежденията си за рисковете пред банките

Управляваната от Димитър Радев Българска народна банка от две години алармира за рисковете от кредитния растеж

© Цветелина Белутова " Макар настройките на предприятията и семействата да се резервират относително оптимистични, върху икономическите условия в страната стартират да се отразяват изгледите за закъснение на световния стопански напредък и за по-слабо външно търсене. " За това предизвестява Българска народна банка в регулярното си издание " Банките в България ", обхващащо данните за третото тримесечие на 2019 година

С него регулаторът като цяло ускорява предизвестията си за рисковете пред банковия бранш по отношение на предходните издания, където макроикономическата среда се приемаше за постоянна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите моменти

За пръв път Българска народна банка подчертава по-сериозно върху риска за доходността върху банките и резултатът от новите европейски регулации, водещи до по-ниски такси за евровите преводи. Според разбора на специалистите от централната банка повишаването на кредитните размери отчасти смекчава резултата, който понижаването на лихвените проценти в резултат на политиката на ЕЦБ носи върху лихвения приход и маржовете на банките.

" Сред методите, с които банките се пробват да компенсират свиването на лихвения марж, е увеличението на някои такси и комисиони. По отношение на платежните услуги обаче измененията в европейските регулации на този тип активност ще лимитират повишаването на приходите на банковия бранш ", написа в разбора. Там съответно е посочено влязлото в действие от 15 декември предписание за равнене на таксите по интернационалните и националните преводи в евро, както и заплахата от засилена конкуренция от небанкови снабдители след отварянето на данните към тях в резултат на PSD II.

Чистете по-бързо

От Българска народна банка за следващ път означават, че настоящият напредък в стопанската система и надлежно по-ниските разноски за обезценки подкрепят резултатите на банките. За пръв път обаче регулаторът подчертава, че рискът, обвързван с качеството на активите, не е изцяло регистриран и в някои случаи кредитният напредък се съпътства с " незадоволително провизиране на съществуващите необслужвани заеми с продължителни просрочия ".

По-остро от всекидневно звучи и апелът на Българска народна банка банките да подхващат дейности. " Настоящият дял на необслужваните заеми в българската банкова система постанова кредитните институции да подхващат по-активни дейности за понижаване на техния размер, както и в оптималната степен да употребяват съществуващите условия, с цел да подсигурят по-доброто им покритие с обезценки ", написа в документа.

Без да има специфичен акцент към цените на парцелите, въпреки всичко се акцентира, че кредитната интензивност е изключително изразена при жилищните и потребителските разноски, а също и че вероятно бъдещо утежняване на средата може да сложи доходността и финансовите връзки на банките под напън. " Изгледите за опазване в средносрочен интервал на актуалните ниски лихвени равнища по инструментите на паричната политика в еврозоната не трябва да се преглеждат като фактор, който изключва вероятността от ненадейно покачване на прилаганите от банките лихвени проценти ", предизвестява Българска народна банка.

По линия на укрепване на капитала по-скоро тонът на Българска народна банка се резервира, като рекомендацията е банките да не престават с напъните си в тази посока и да " преценяват кредитната си политика с дълготрайното равнище на риска в границите на цялостния финансов цикъл ". Нов миг е, че Българска народна банка дава оценка, че консолидацията в бранша го прави по-устойчив, само че и по-зависим от положението на банките с по-голям пазарен дял.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР