Управленските рецепти на кандидатите за кмет на София са толкова

...
Управленските рецепти на кандидатите за кмет на София са толкова
Коментари Харесай

Сложете трима за столични кметове - само да свършат обещаното!

Управленските предписания на претендентите за кмет на София са толкоз близки, че чак да не повярваш. Което е добре, тъй като значи че проблемите са ясни и остава единствено да бъдат решени. При опция главните претенденти да дадат надеждна гаранция, че най-малко половината от обещаното ще бъде свършено, изцяло си коства да бъдат турени за кметове най-малко първите трима откъм избирателен резултат. Какво са две кметски заплати в допълнение за столичния бюджет, в случай че триумвиратът предприеме действително ограниченията, изложени в предизборните стратегии?!

Всички желаят нов общ организационен проект, въпреки че сегашният не е по никакъв начин остарял, а наскоро трансформираха много разпореждания в устройствения закон на София. Няма неприятно, само че и до момента в който вършат "Визия за София ", всички са наясно че няма кой знае какво ново да измислят. Подробните устройствени проекти за множеството региони са подготвени и правят работа, би трябвало единствено по-бързо да се одобряват останалите. За града има и задоволително планове, които залежават от години, някои и от десетилетия, само че все няма пари да бъдат осъществени. А няма, тъй като доста се краде. От всички локални управляващи и водещи партии на прехода. Както сподели претендентът на "Демократична България " Борислав Игнатов, "най-големият проблем на София в действителност е корупцията, разрешена от едно неприятно, непрозрачно ръководство, което дава опция на шепа тарикати да употребяват публичния запас в своя изгода ".

Всички претенденти желаят повече паркоместа, да не се позволява блок на метри от блока и небостъргачи в центъра, обезпечаване на инфраструктура, естествени пространства за зелени площи в кварталите, корав метод против замърсяването на въздуха. Дори вижданията за това по какъв начин и накъде да пораства градът са видимо разнообразни. Абсолютно несъмнено е, че посоките са север и запад, само че е също по този начин правилно, че има още благоприятни условия за уплътняване на периферната градска зона. Единият развой не пречи на другия, стига да има баланс и интерес отстрана на вложителите. Понамалете корупцията в публичните поръчки и кражбите през общинските сдружения и в случай че не "Фолксваген ", различен ще се настани в Кремиковци. А за Божурище местата към този момент свършват.

Особено показателно е единството във връзка с "градинките ". Никой от претендентите не може към този момент да си разреши да подмине казуса с отчуждаванията на терени за обществени потребности, замитан под килима в продължение на години с поразително късогледство. Няма по какъв начин частен парцел да бъде присвоен от хора без права върху него за да стане "градинка ", освен това откакто е употребен и мърлян от същите безплатно от десетилетия. Щом имаш апартамент, имаш права единствено върху него, върху съответните идеални елементи в етажната благосъстоятелност и вероятно от прилежащия под него парцел - другото не е твое.

Безумието с крещящите агитки и нарочените по хипотеза за мошеници вложители, които се крият от медиите, не може и не трябва да продължава. Затова е добре, че Мая Манолова предага нормативни промени и финансови принадлежности, които да осъществят конституционно обезпеченото право на благосъстоятелност. Борис Бонев от "Спаси София " предлага и да се отделят и средства, с които общината да придобива земеделска земя за построяването на нови квартали. В програмата на Борислав Игнатов пък написа, че ще бъдат отчуждени всички частни терени, планувани за озеленяване съгласно Общия организационен проект.

Ако сегашният кмет Йорданка Фандъкова желае да завоюва още един мандат, би трябвало да приказва за този проблем. А в случай че желае мандатът да не се трансформира в призрачен сън, би трябвало да работи неотложно. Тоталното пренебрегване на казуса е към този момент нетърпимо. Обещаната стратегия за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване би трябвало за бъде призната бързо, а средствата да бъдат доста сериозна част от столичния бюджет. Но няма по какъв начин това да стане, в случай че краденето в такива мащаби и във всички направления продължава, а локалната власт продължи да погазва закона.

Да напомним другия фрапантен образец в тази тенденция - проведен институционален обир, който блокира към този момент второ десетилетие компенсациите по земеделската реставрация в столицата. Напук на всички вътрешни и международноправни правила, и в прорез с решенията на българските и европейски съдилища, изпълнителната власт посредством земеделското министерство, в комбина със Столична община протака до безспир осъществяването на законовите си пълномощия по обезщетяване на правоимащите, чиито парцели не са възобновени в действителни граници, с парцели от общинския и държавния поземлени фондове.

Както писахме неведнъж, задачата е пределно ясна - да не остане земя за обезщетяване, а вместо нея наследниците да получат компенсационни бонове без действителна стойност. Сега в програмата на кмета има заричане за привършване на всички реституционни процедури поради фиктивни реституционни искания. Само че централната и локалната власт би трябвало неотложно да изпълнят закона във връзка с безспорните реституционни права, които сами погазват извънредно надменно. Това от дълго време трябваше да е направено, преди да ни оферират следващите законови промени, с които дават обещание всичко, което може да се обещае.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР