Управленската програма на партия Лига и на Движение Пет звезди

...
Управленската програма на партия Лига и на Движение Пет звезди
Коментари Харесай

Опасен коктейл: може ли Италия да взриви ЕС

Управленската стратегия на партия " Лига " и на Движение " Пет звезди " съставлява притеснителен коктейл за Европейския съюз. И за Италия.

Италия би ли могла да взриви Европейски Съюз? Луиджи ди Майо и Матео Салвини съумяха да сключат " контракт за ръководство за смяна ", което бе утвърдено от членската маса на двете популистки партии - Движението " Пет звезди ", основано от някогашния комедиант Бепе Грило, и партията " Лига ", произлязла от сепаратистко придвижване в долината на река По.

Програмата на двете политически сили, ситуирани в двата края на политическия набор и чиято основна допирна точка е претенцията им да бъдат антисистемни, е на първо място коктейл от скъпоструващи обещания. Да, тази разнородната " жълто-зелена " коалиция се отхвърли от най-лошото: Италия да излезе от еврозоната, както и от план Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупи (сякаш Рим би могъл да я принуди!) към 250 милиарда евро дълг на страната.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

Няма обаче аргументи за утешение. Тъй като двамата водачи желаят да предоговорят разпоредбите за ръководене на Европейския съюз, осъждат, по думите им, диктата на Брюксел и желаят да извърнат тил на ограниченията за икономии посредством голямо намаление на налозите, като по едно и също време с това покачат сензитивно обществените помощи. Всичко това се вписва в един корав антиимиграционен курс, който планува Италия да не се преценява с решенията на ниво Европейски Съюз.

Червен картон от Брюно льо Мер

Това към този момент коства на бъдещото италианско държавно управление " червен картон " от френския министър на стопанската система Брюно льо Мер, който напомни европейските задължения на Италия. На процедура тази стратегия, направена от една от страните основателки на Европейски Съюз, съставлява систематичен риск.

Италия не е Гърция: става въпрос за четвъртата стопанска система в съюза (и трета в еврозоната - бел. прев.). Нейното ниво на задлъжнялост, над 132% от брутния вътрешен артикул (БВП), е по-ниско от нивото на Гърция, само че в безспорна стойност става въпрос за астрономическата сума от 2.3 трилиона евро.

Впрочем Италия изостава и по стопански напредък. Нито понижаването на налозите, нито други огромни планове на очертаващата се коалиция като отхвърли от пенсионната промяна или въвеждането на обезпечен най-малък приход за най-бедните може да бъдат финансирани. Този дребен коктейл би могъл да коства 100 милиарда евро годишно...

 Луиджи ди Майо
© Reuters

Луиджи ди Майо

Другият риск е да станем очевидци на превръщането на Италия в лаборатория за останалата част от Европа. Разбира се, не можем да си представим една коалиция във Франция сред крайнодесния Национален фронт и левичарската " Непокорна Франция ". Възможно е обаче евроскептицизмът да продължи да се популяризира в Европа и да се трансформира във фермент за анормални обединения.

Това държавно управление би могло да се окаже напълно кратковременно. Тъй като " договорът " не позволи несъгласията сред двете политически сили, нито постави завършек на съперничеството сред техните водачи. Един подобен сюжет би довел до образуването на друга коалиция или до организирането на нови избори. Възможно е също така пазарите бързо да наложат своето " наказване ", в случай че планът за 100 милиарда евро бъде прибавен. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР