Управлението за федерален резерв (УФР) вероятно ще вдигне основните лихви

...
Управлението за федерален резерв (УФР) вероятно ще вдигне основните лихви
Коментари Харесай

Според икономисти Федералният резерв на САЩ УФР ще вдига лихвите агресивно

Управлението за федерален запас (УФР) евентуално ще вдигне главните лихви с половин пункт през май и юни в опит да овладее галопиращата инфлация, считат интервюирани от Ройтерс икономисти. Според тях вероятността от криза в Съединени американски щати следващата година е към 40 %.

УФР би трябвало да работи бързо, с цел да държи цените под надзор, като има поради ниските равнища на безработица, рекордната инфлация и растежа на световните цени на суровините, показват още икономистите.

Проучването е извършено в интервала 4-8 април измежду 102 специалисти и те предвиждат двукратно повишение на лихвите, за пръв път от 1994 година, до 1,25-1,50 процентни пункта към юни.

Според 85 от запитаните УФР ще увеличи лихвите с 50 базисни пункта през май, а съгласно 56 ще ги вдигне в допълнение с още толкоз и през юни.

Икономистите чакат през втората половина на годината УФР да забави темпа на повишение на главния лихвен % до четвърт пункт на тримесечие и по този начин 2022 година да завърши с 2-2,25 % съществена рента, което би било с към половин % над предходното изследване отпреди месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР