Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) се събира днес

...
Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) се събира днес
Коментари Харесай

Ще направи ли Управлението за федерален резерв лихвена пауза?

Управлението за федерален запас на Съединени американски щати (УФР) се събира през днешния ден на двудневно съвещание, на което би трябвало да реши дали да продължи да покачва главните лихвени проценти или да направи " лихвена " пауза, пишат американски медии.

Повечето анализатори залагат, че в този момент централните банкери на Съединени американски щати ще се въздържат от следващото повишаване на лихвите, които към този момент са над 5 на 100, като това ще стане за пръв път след 11 следващи съвещания, само че в същото време паузата няма да продължи дълго, показва в. " Ню Йорк таймс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Подобен модел към този момент не е казус. Централната банка на Австралия (The Reserve Bank of Australia) по-рано тази година спря да покачва лихвите, само че на последните си две съвещания още веднъж прибегна до покачването им. Централната банка на Канада остави лихвените нива без смяна в продължение на четири месеца, само че на съвещанието си на 7 юни още веднъж и изненадващо за мнозина ги увеличи.

" Това се случва, защото инфлацията се оказа прекомерно упорита ", разяснява Уилям Инглиш, някогашен почитан чиновник на УФР, който сега работи в университета " Йейл ". По думите му всички огромни стопански системи изпитват този проблем - от Австралия през Германия до Англия, което принуждава централните банки да не престават да покачват лихвените проценти макар компликациите, които това основава за действителната стопанска система. Той напомня, че ден след УФР решение за лихвените проценти ще разгласи и Европейската централна банка (в четвъртък - бел. ред.), като упованията са за ново повишение.

През последните седмици високопоставени представители на УФР алармираха, че скоро могат да прибегнат до прекъсване на растежа на лихвените проценти, с цел да си дадат време за оценка на въздействието им върху стопанската система. Именно въз основа на тези изявления специалистите считат, че в този момент Управлението ще направи пауза, само че през юли още веднъж ще прибегне до повишение на лихвите.

Същевременно това надали ще повлияе на пазарите, защото УФР сподели какви са желанията му, споделя Джей Джей Кинаън, основен изпълнителен шеф на " Ай Джи Норт Америка " (IG North America), представен от Си Ен Ен. Пазарите правят оценка вероятността на " лихвена пауза " на 71 %, съгласно " ФедУоч тул " (FedWatch Tool).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР