Управлението на европейското финансиране за научни изследвания, иновации и дигитализация

...
Управлението на европейското финансиране за научни изследвания, иновации и дигитализация
Коментари Харесай

Борисов поема управлението на европарите за наука

Управлението на европейското финансиране за научни проучвания, нововъведения и цифровизация ще бъде централизирано в нова оперативна стратегия под шапката на Министерския съвет. За задачата ще бъдат разместени бюджетите по три съществували до момента оперативни стратегии - към министерствата на образованието и на стопанската система и програмата за електронно ръководство към самото Министерски съвет. Това излиза наяве от оповестено в осведомителната система на държавното управление решение за разбъркване на примерното систематизиране на средствата по оперативни стратегии за идващия програмен интервал.

Европейският бюджет на новата стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация ще бъде 883.29 млн. евро. Извън тези средства ще има и национално съфинансиране. Ресурсът е обезпечен посредством понижаване на бюджета на Оперативна програма " Наука и обучение ", която отсега нататък става единствено за обучение и ще разполага със 751 млн. еврофинансиране - с 311 млн. евро по-малко по отношение на авансово заложеното. 308 млн. евро се пренасочват от стратегия " Конкурентоспособност ", която в региона на нововъведенията ще дава отговор единствено за предприятията. 264 млн. евро за електронно ръководство се пренасочват от досегашната едноименна стратегия към новата, като стратегия " Електронно ръководство " се трансформира единствено в стратегия за техническа помощ. Тя остава под шапката на администрацията на Министерски съвет, тъй че държавното управление ще ръководи на процедура две от общо 9 стратегии през новия програмен интервал 2021-2027 г. 

Обособяването на ресурса за просвета, нововъведения и цифровизация в нова стратегия под ръководството на Министерски съвет не бе аргументирано в детайли от кабинета. " Текущата рецесия, подбудена от пандемията от ковид, сподели че е належащо да се ревизира методът към обмисляне на поддръжката от Европейски Съюз като главната цел е да се подкрепи развиването на среда и потенциал за новаторски и интелигентен стопански преход и увеличение на способността на стопанската система да реагира при рецесии ", оповестиха единствено от Министерски съвет за потребността от разбърквания в стратегиите. В координацията на политиката за нововъведения обаче от години има проблеми и припокривания в отговорностите на институциите. Според източници на " Сега " разбъркването на стратегиите се е наложило и поради условие на Европейски Съюз просветителната стратегия да се финансира единствено от един фонд. Досега бе планувано тя да употребява запаси както от Европейския обществен фонд, по този начин и от Европейския фонд за районно развиване. 

Финансирането на оперативните стратегии е по многогодишната финансова рамка, отвън която попадат парите от фонда за възобновяване след ковид. По линия на пакета за възобновяване страната ни чака 12.2 милиарда евро финансиране - 6.2 милиарда евро грантове и 4.55 милиарда евро заеми. С парите ще се инвестират публични вложения и промени за възобновяване от рецесията и за постигането на устойчива, климатично неутрална, цифровизирана и ниско въглеродна стопанска система. В момента липсва елементи по какъв начин тъкмо ще се структурира ръководството на този запас. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР