Управлаващата клика от ГЕРБ редовно реве как душмани без никакъв

...
Управлаващата клика от ГЕРБ редовно реве как душмани без никакъв
Коментари Харесай

Кой съсипа БДЖ? Отговорът е ясен: ГЕРБ

Управлаващата клика от ГЕРБ постоянно реве по какъв начин душмани без никакъв юридически интерес стопират другояче " съвършени " публични поръчки за милиони и милиарди и по какъв начин трябвало законът да реже опциите за неоснователни искания при държавните търгове.
 Силно подозрително: Законна ли ще е публичната поръчка за нови влакове на БДЖ?  Милиарди напразно: Никой няма да желае да се вози в новите влакове на БДЖ  БТПП: Абсурд е БДЖ да купува нови влакове единствено за 160 км/ч
Иначе се спирал напредъкът, страдал народът.

Като гледаме изискванията на търга за доставка на 42 нови влака за следващ път излиза наяве, че националният жп транспортьор и отрасловото му министерство  не могат да се оправят с " хиперсложната " задача да провеждат почтена и транспарантна социална поръчка. Не им е за първи път.

За БДЖ неналичието на обикновени мениджърски умения от дълго време не е вест. По време на дългогодишното ръководство на ГЕРБ компанията просто бе срината изоснови. Преди и други се пробваха, само че никой не осъществя по този начин изчерпателно и безапелационно съсипването на националния транспортьор както настоящия управителен състав.

В момента държавното сдружение предлага нискокачествена, само че за сметка на това влошаваща се услуга.

Закъсненията са всекидневие, както бълхите и дървениците в купетата. Многохиляден отчаян личен състав, който от дълго време плаче за уволняване, кюта безшумно и добродушно - взема пари, а не прави нищо. Синдикатите, естествено, са ок. Договарят си се за " страхотни облаги за работещите труженици " и си прибират милиони левове от членски импорт - евентуално най-изгодния бизнес в БДЖ.

В същото време шефовете ритат мачлета на селско равнище и никак не им пука, а данъкоплатецът заплаща целия харч. Чакат ги публични поръчки за доста милиони левове.

Класика!

Иначе, по време на ръководството на най-известния централен нападател на аматьорския футбол Владимир Владимиров, трижди назначаван за началник по време на герберските ръководства, БДЖ бяха осъдени да заплащат многомилионни наказателни санкции по облигационния си заем. 

О, не, неточност... Не са БДЖ, всички ние платихме за заниманието на някогашния началник на червния комсомол, осъмнал в точния момент като гербер, да гали коженото кълбо!

Сега обаче отново ще би трябвало да плащате още. И то повече! Много повече! И въобще е без значение дали в миналото сте се качвали на трен, или си гледате локомотивчета единствено на красиви клипчета във фейсбук.

БДЖ разгласи поръчка за доставка на 42 нови влака на цена от 675 милиона лв.. А изискванията са от неуместни, по-абсурдни.

Гаранция - Франция

Най-голямото безумство, несъмнено, е това, че производителят ще поеме поддръжката на закупените влакове единствено за 15 години, а не за 30 както бе в първичния вид. А за сервиза се заплаща отвън цената на мотрисите. За първите 15 години, през които новите влакове съвсем не се скапват, доставчикът ще вземе кеш от 225 милиона лв.. За вторите 15 години от употребата, когато новите влаковете ще стартират да окапват като зрели круши и ще се постановат надалеч по-скъпи поправки, БДЖ ще би трябвало да се оправят сами. Направо гениално!

Да оставим настрани обстоятелството, че жп превозвачът желае да поръча влакове, които към ден сегашен са изцяло морално остарели - със скорост до 160 км/ч. Наистина в този момент в България съвсем няма стоманен път, на който да вдигнат повече, само че не би трябвало да се не помни, че даже в най-оптимистичния вид, който няма да се случи, новият преносим състав би трябвало да пристигна през 2024 година После ще бъдат употребени още 30-40 години. Минимум.

А влаковете няма да дойдат, тъй като публичната поръчка за тях е написана свръхнекадърно и сигурно ще бъде съборена. Макар че Московски и Владимиров ще се създадат на доста сюрпризирани.

Условията са неуместни

Миналата година БДЖ пращат писма до четири производители на влакове за възможната цена за доставка на нови влакове. Получените предложения обаче имат прекомерно малко общо. Най-ниската е на полската ПЕСА Бидгош, която дава обещание доставка по задание против 390 милиона лв.. Трите други производители обаче дават фрапантно по-високи цени. Става дума за надалеч по-сериозни производители като Сименс, Щадлер и Шкода. Въпреки това БДЖ взема решение да разгласи търга с бюджет, който е доста надалеч от междинната цена на четирите предложения и се приближава само до предлагането на ПЕСА. Което основава подозрения дали процедурата ще е почтена и дали не гледаме класиране, което е ясно доста преди конете да тръгнат да излизат от боксовете.

И още нещо, което няма връзка със здравия разсъдък при оповестената социална поръчка за нови влакове. Според заданието БДЖ ще ни вози в елементарни мотриси, като тези сред Перник и София, от столицата до Варна - пътешестване, което продължава най-малко 9 часа. Вагоните ще са безкупейни, местата за огромни куфари - съвсем никакви. При това мотрисите ще са къси с 230 места, оферта, която никога няма да оттласне БДЖ от дъното, в което ГЕРБ ги прати. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР