Управителят на здравната каса проф. Плочев отказа да подаде оставка

...
Управителят на здравната каса проф. Плочев отказа да подаде оставка
Коментари Харесай

332 българи са получили отказ от лечение в европейски болници

Управителят на здравната каса проф. Плочев отхвърли да подаде оставка поради писмото, с което сезира Народното събрание, че България не си заплаща на европейските здравни каси.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Първата частна болница в София влага 20 млн. лева в нов блок

В новата постройка на " Вита " към този момент работят седем операционни и екип от 300 души в няколко отделения
21 фев 2018
Премиерът не е изискал оставката на шефа на здравната каса

Борисов считал, че български лекари в Европа точат институцията, а в случай че няма актуализация, парите ще се вземат от тези за лекуване в страната
19 фев 2018
Скандал поради неплатените сметки за лекуване в чужбина

Министър Ананиев изиска оставката на шефа на здравната каса поради негово писмо до Народното събрание
16 фев 2018 През предходната година 332 българи са подали тъжби, че европейски лечебни заведения са им отказали лекуване, в случай че не си платят в брой и по-късно търсят парите от българската здравна каса. Причината е, че НЗОК дължи 271 млн. лева за медицински услуги, оказани на българи в европейските страни, само че не се издължава в точния момент. Това заяви по време на чуването си в парламентарната здравна комисия проф. Камен Плочев, шеф на здравната каса.

По гледище на депутати от опозицията здравната комисия го изслушаза казуса с неплатените сметки към непознатите здравни каси. Той го е сложил в писмо до здравния министър, а по-късно и до всички парламентарни групи. Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова (ГЕРБ) насочи остра забележка към шефа на касата, че непознаването на законодателните процедури и главните правила в работата на институциите не би трябвало да е част от профила на един шеф на здравната каса и че е трансформирал един финансов проблем в политически като се е обърнал към Народното събрание. " Този спор е нездравословен за българските жители и българските лекари. Когато един човек поема такава отговорност би трябвало да се запознае с всички свои отговорности ", съобщи доктор Дариткова и изчете отговорностите на шефа.

Откъде потегли всичко

През предходната седмица здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев, тъй като не е срещнал него и надзорния съвет на касата със обстановката и че е изискал актуализация на бюджета още през февруари.

От своя страна Плочев отговори, че с писмата си е помолил да бъде позволен проблем, а не е желал актуализация на бюджета. И го е направил, тъй като в края на януари получил писмо от немските каси, на които НЗОК дължи най-вече. Те напомнили, че до края на годината би трябвало да им бъдат изплатени близо 100 млн. лева и упорствали за незабавно заплащане на 23 млн. евро.
" Не знаех и на никое място не написа, че би трябвало да желая позволение за писмата, които пиша – давам отговор за дейности, а не за писма ", сподели той. По време на чуването той удостовери, че е получил закани да напусне поста, само че не загатна от кого и означи, че това е влошило тежко здравословното му положение и е получил бедрен блок (проводно нарушаване на сърцето, тип сърдечна аритмия).

В края на траялото близо два часа чуване здравната комисия изиска от касата доклад какви тъкмо са отговорностите й към задграничните здравни фондове.

Колко дължи касата

Според данните на проф. Плочев просрочията към края на януари са 134 млн., като 72% от исковете са за болнична помощ, 12% - за извънболнична, а останалите за незабавна помощ и други медицински услуги. Здравната каса покрива незабавни и неотложни случаи, настъпили в друга европейска страна и планови интервенции, в случай че те не могат да се извършат в България.
От думите на шефа стана ясно и че здравното министерство не е превело на касата дължими 18.2 млн. лева, евентуално по линия на Комисията за лекуване в чужбина на възрастни.
От друга страна ръководителят на надзорния съвет Жени Начева заяви, че за януари просрочените отговорности на касата са единствено 7.6 млн. лева Тя, обаче, не загатна дали това е единствената сума, която институцията дължи, тъй като става въпрос за счетоводен доклад единствено за един месец, в който се вписват единствено новите просрочия.

Така през идващите седмици здравната каса ще би трябвало да показа в Народното събрание точни планове какви средства дължи, а също така би трябвало да показа и лист на получилите отвод по страни, диагнози и лечебни заведения. Управителят на здравната каса загатна, че е прочел в отчет от предшественика си, че български лекари приемали като незабавни случаи в чужбина български пациенти, с цел да източват касата, само че нямал съответни данни за това. Аргументът, че лекари-гурбетчии източват касата беше стартиран след среща на Плочев с премиера Бойко Борисов.

Любимец на опозицията

По време на чуването се очакваше ръководещите да изискат оставката на шефа на здравната каса поради писмото, само че това не се случи, макар острия звук на въпросите на доктор Дариткова.

Д-р Нигяр Джафер от Движение за права и свободи, която неведнъж е поставяла въпроса за отговорностите към задграничните каси означи, че би трябвало да се прави разлика сред обективните обстоятелства и спекулациите в тази ситуация. " Обективен факт е, че НЗОК е институция, която е самостоятелна и с публичен темперамент, по този начин е по закон. Обективен факт е, че поради решения от 2010 година по предложение на ГЕРБ шефът се избира от Народното събрание и би трябвало да се регистрира през него. Основните обвинявания са, че няма координация и поредност на дейностите, спекулациите са за точене от лекари отвън чужбина и втората е дали има опасност към шефа ", разяснява тя.

Депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков, който е персонален другар на проф. Плочев за следващ път отбрани правото му да уведоми Народното събрание за казуса. Към него се включи Георги Свиленски (БСП), който разгласи, че не може оставката на Плочев да бъде желана, по тази причина, че е осветил казуса с задълженията на България.

" Не оборвам неговите качества като експерт. Оспорвам метода, времето, в което показа казуса, неспазването на нормативната уредба и това, че изпълнителната власт няма право да му желае оставката ", отвърна доктор Дариткова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР