Управителят на Здравната каса Камен Плочев сам се забърка в

...
Управителят на Здравната каса Камен Плочев сам се забърка в
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК сам се забърка в политически игри и попадна в капан, обяви Ананиев

Управителят на Здравната каса Камен Плочев самичък се забърка в политически игри, без да реши нещата, и попадна в капан. Така здравният министър Кирил Ананиев разяснява абсурда към поисканата от него оставка на Плочев. 

" Всички станахме очевидци на това по какъв начин един елементарен финансов въпрос може да се трансформира в политически скандал, несъмнено, непотребен на никого ", акцентира Ананиев пред Нова телевизия.

Той беше безапелационен, че няма проблем с разплащането към непознатите каси, по време на цялото разискване на бюджета на НЗОК за тази година не е упоменато да има подобен проблем и той също не е бил известен за съществуването на подобен. 

Министърът изясни, че когато наближи приключването на 18-месечния период за разплащане с непознатите каси и има дължими суми, се прави спогодителен протокол за разсрочено заплащане. Такива има направени все още и отговорностите по тях се изплащат правилно. По думите му при преизпълнението на бюджета за предходната година в края на годината са платени изключително 2 млн. лв. на немските каси. 

Ананиев беше безапелационен, че няма финансови аргументи да бъде отказано лекуването на български жители в чужбина.  

По отношение на поисканата от него оставка Ананиев изясни: " Знам, че нямам право да внеса искане за неговата оставка в Народното събрание, само че добре зная, че няма и законова спънка да желая неговата оставка, тъй като министерството на опазването на здравето организира политиката в тази сфера, единствено че аз го направих по един правилен метод – поканих го в моя кабинет да проведем диалог за това прословуто писмо ". 

В рамките на разразилия се скандал по думите му Плочев е споделил доста неистини, една от които е, че двамата са се срещали единствено един път. 

Според Ананиев двамата са се виждали няколко пъти в неговия кабинет, постоянно се чуват по телефона, а преди няколко дни са били цялостен следобяд в Центъра по хигиена в границите на друга задача. 

Здравният министър изброи няколко лъжи, които по думите му е изрекъл Плочев. Една от тези лъжи е обвързвана точно с писмото, което стана причина за поисканата оставка. Ананиев изясни, че е получил писмо от шефа на НЗОК, само че то се е различавало от изпратеното до Народното събрание. Двете писма започвали еднообразно, само че в изпратеното до здравното министерство писмо е имало гледище за погашение на дължими към Касата 18 млн. лв. за изпращане на български жители за лекуване в чужбина. В писмото до Народното събрание обаче Плочев е настоял за актуализация на бюджета с спомагателна дотация от страната. 

Ананиев описа, че по-късно при диалог Плочев в началото отрекъл да е изпращал писмо, а когато министърът му го посочил, обяснил, че подписът не е негов и несъмнено е подправен. След като стана ясно, че подписът въпреки всичко е негов и няма по какъв начин да отхвърля Плочев се оправдал с с това, че го е подписал, без да знае какво тъкмо подписва. 

Провел е дирекционен съвет в НЗОК, с цел да му дадат картбланш да напише писмото до Народното събрание. Когато това излиза наяве, реши да обиди личния си личен състав, като сподели, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал. Кажете, допустимо ли е да пишеш до ръководителя на Народното събрание и до всички парламентарни групи, без да знаеш какво подписваш, сподели Ананиев.

На въпрос за обвиняванията в натрапен на Камен Плочев напън да подаде оставка и за извършени диалози с опозицията Ананиев изясни, че е приказвал с представители на всички политически сили, с цел да им каже истината. 

По думите му не е желал да се стига до " обстановката, в която един заслужен български доктор, който аз доста почитам, може за толкоз малко време да каже толкоз лъжи, да се забърка в политически игри, изключително когато е шеф на такава институция ".

" Не зная до каква степен ме познавате, само че в никакъв случай не бих заплашвал различен човек. Дали различен човек го е заплашвал на каквото и да е равнище, почтено беше самият проф. Плочев и неговият брат да упоменат името, това беше достойната позиция ", добави той и акцентира, че не приема като удар против него случилото се.

" Според мен Плочев самичък се забърка в тази история, без да реши нещата. Като прибавим някои незнания във връзка с нормативната уредба, просто попадна в един капан ", разяснява здравният министър.

На въпрос пречи ли абсурда на промените, които е заречен в опазването на здравето, Кирил Ананиев отговори негативно. 

По думите му тазгодишния рамков контракт е доста добър - както за изпълнителите, по този начин и за пациентите. Има нарастване в цените на 143 клинични пътеки - с сред 20 и 450-500 лв..

Той добави, че през последните няколко месеца се реализират оздравителни проекти в няколко лечебни заведения, в които към този момент се вижда позитивно развиване, въпреки че няма по какъв начин да има смяна незабавно. 

Увеличението на цените на клиничните пътеки също се чака да помогне за положението на общинските лечебни заведения. 

Според него е планувано и нарастване на парите за лечебните заведения в отдалечените региони въз основата на направен разбор на бюджетите им.
``
" Защо ни е този скандал, когато работим по смяна на модела на опазването на здравето. Вместо да се занимаваме с тези значими задания, се занимаваме с ненужни на никого кавги ", добави Ананиев.

Според него би трябвало да се върви към смяна на модела на опазване на здравето у нас, защото първоначално системата е имала добър ход, само че след 10-15 години всяка система стартира да се изчерпва и се виждат пробойните, което пък води до намиране на способи за източване на Касата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР