Управителят на японския автоконцерн “Нисан Карлос Гон (64 г.) бе

...
Управителят на японския автоконцерн “Нисан Карлос Гон (64 г.) бе
Коментари Харесай

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами

Управителят на японския автоконцерн “Нисан ” Карлос Гон (64 г.) бе задържан в Япония за нарушение на финансовите закони на страната, съобщи Би Би Си.

Гон ще бъде отхвърлен от борда на компанията в границите на тази седмица, уточни изпълнителният шеф на “Нисан ” Хирото Саикава. Той добави, че компанията е направила вътрешно следствие на случая по получен сигнал, което траяло няколко месеца.

Според японски медии Гон е оповестил доста по-ниски приходи от действителните си за отбягване на налози, по непотвърдена информация е заявил 5 милиарда йени (44 млн. долара) за петгодишен интервал от 2011 година, само че в действителност получавал към 10 милиарда йени годишно през въпросния интервал. Освен това е обвинен и в харчене на фирмени пари за персонални цели.

Новината срина акциите на “Нисан ” с 12-15%. С 11% пък паднаха акциите на френския автомобилен гигант “Рено ”, който има 43,4% от “Нисан ” и чийто изпълнителен шеф е задържаният Гон. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че страната му ще постави старания да резервира стабилността на “Рено ” и съюза му с “Нисан ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР