Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен от заеманата

...
Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен от заеманата
Коментари Харесай

Заради водния режим, освободиха от длъжност управителя на ВиК в Перник

 Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен от заеманата от него позиция, заяви в Перник заместител – министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след среща с кмета на общината Станислав Владимиров.

Управителят на ВиК сдружението през октомври е уведомил кмета на Перник за нуждата от въвеждане на режим на водата, само че във връзка с процедурите, които инж. Иван Витанов е трябвало да съблюдава, като началник на сдружението, в огромната си част е съумял да го направи. През месец април Витанов е уведомил заинтригуваните институции – общинската и регионалната администрация, за казуса с ниските водни количества и дребният разполагаем размер в бент. " Студена “, като водоподаването е било осъществено в сходство с одобрените месечни графици от Министерството на околната среда и водите.    

Днес е завършила инспекцията на водното сдружение и са установени два съществени казуса, довели до спешната обстановка. Единият е, че притокът на вода, до края на октомври тази година, е съвсем четири пъти по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, което се равнява на 11 млн.куб. метра вода през десетте месеца на 2019-та година при 42 млн. куб метра предходната година и съвсем 3 пъти по-малко спрямо 2016-та година.

Нанков акцентира, че вторият огромен проблем е извънредно остарялата, амортизирана и към този момент на повече от 50 години, ВиК мрежа в община Перник, поради което загубите на вода по преносната мрежа възлизат на 76%. В някои обитаеми места от общината загубите доближават повече от 90 на 100. Фактурираните водни количества, достигнали до клиентите, през десетте месеца на годината, за град Перник и обитаемоте места, които се обслужват от бент. “Студена “, са в размер на 3,342 млн.куб метра. Неотчетените води, които са били в язовира, само че са изгубени по мрежата, са в размер на над 10, 375 млн. куб метра. В допълнение през 2019-та година повредите в Перник са се нараснали двойно, излиза наяве още от одита на сдружението.

Заместник – районният министър изясни, че в предходния програмен интервал по Оперативна стратегия " Околна среда “ 2007 – 2013 общината е пропуснала опцията да кандидатства за европейско финансиране за осъществяване на  воден цикъл и замяна на водопроводна и канализационна мрежа.

По отношение внушенията, че ремонтът на язовир " Студена “ е съдействал за изсушаването му и водната рецесия, Николай Нанков беше безапелационен, че точно с цел да не се стопира водоподаването е бил определен най-скъпият способ  за ремонтни действия.  - с водолази.

След седмица ще се направи разбор на резултата от графика на водния режим и това по какъв начин въздейства на водните количества в бент. " Студена “ и на водопреносната мрежа, стана ясно още след срещата.  

В няколко насоки са ограниченията, които се подхващат за справяне с водоснабдяването на Перник.

В кратковременен проект една от тях е пренасочването на вода от Владайския канал, което може да стане до месец.

" Използват се разновидности за различно водохващане, със зареждане на квартал Църква от този водоизточник, с цел да се освободят размери в язовир Студена “, изясни Нанков и добави, че за жалост, локалните водоизточници, в огромната си част са тествани, само че са съвсем пресъхнали.

" Остават още 5 водоизточника, в заливната тераса на р.Струма- т.нар плитки подпочвени води, само че техният дебит е не повече от литър в секунда, което също не е сериозна опция за бъдещо водоснабдяване и привързване към водопреносната мрежа на гр. Перник “, сподели още Нанков.

За справяне с повредите по водопреносната мрежа в общината спешни екипи от ВиК – Кюстендил и Вик – Благоевград ще оказват помощ на сътрудниците си в Перник. 

Изчакват се резултатите и от повторното проучване на водата от язовир Долна Диканя, откакто първите демонстрираха, че водата не е годна за пиянство. Ако водата става за питейно – битови потребности, ще се подхващат механически дейности за построяването на тръбопровод сред двата язовира, със съответните помпи. Евентуалната инвестиция е остойностена, направени са графици, в случай че втората проба потвърди, че водата е годна,  свободният размер, който може да се употребява е към 2,5 -2,7 млн.куб.м вода.  

Обсъждани са и дълготрайни разновидности като да вземем за пример за потребление на язовир " Янци “, само че до възможното му въвеждане в употреба може да минат сред 5 и 7 години.

Като друго дълготрайно капиталово желание Нанков очерта, дружно с изпълняващата се сега рехабилитация на ПСПВ към бент.Студена, да бъде направена рехабилитация и на утаителите.

Инженери на министерството и на общината ще преценяват най-хубавата допустима технология за рехабилитиране или създаване на нови утаители, с цел да може водата от мъртвия размер на язовира, вероятно да се употребява в бъдеще при сходни спешни обстановки.

Нанков заяви, че взаимно с община Перник ще бъде набелязан екшън проект в границите на 2020-2021 година, до момента в който се осъществя капиталовият план на ВиК сдружението по ОПОС, с целево финансиране да бъде поетапно подменяна водоснабдителната мрежа и изключително тези, които са в по-високата част на града, които са изключени от водния план. Целта е водозагубите в Перник да намалеят с най-малко 30%, което в дълготраен проект ще реши казуса с водоснабдяването на града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР