Управителят на сайта Биволъ Асен Йорданов даде на съд за

...
Управителят на сайта Биволъ Асен Йорданов даде на съд за
Коментари Харесай

Асен Йорданов от "Биволъ" съди за клевета прокурор по делото за кибертероризъм

Управителят на уеб страницата " Биволъ " Асен Йорданов даде на съд за клюка прокурор Евгения Станкова от Специализираната прокуратура. За това оповестиха на страницата си във фейсбук публицисти от " Биволъ ". Тъжбата е входирана в СРС на 12 септември, а документът е прикачен към обявата.

Делото за клюка против Станкова към този момент е разпределено на арбитър Станимир Миров от Софийския областен съд (СРС), оповестиха за " Дневник " от съда. Предстои Миров да се запознае с тъжбата на Асен Йорданов и да дефинира дата, в която да прегледа делото.

" В изявление пред медии в гр. София, в това число и пред " БТВ Медиа Груп " ЕАД на 31.07.2019 година, излъчено в емисия вести на същата дата, както и качено на уеб страницата на " БТВ Медиа Груп " ЕАД на 31.07.2019 година прокурор Евгения Станкова, по отношение на идно гледане на мярка за неотклонение " Задържане под стража " във връзка с Иван Тодоров – притежател на " ТАД груп ", съобщи следното: " Искам да отбележа, че по материалите по делото се съдържат данни, че към 2 седмици преди датата, на която е осъществена реализацията и е арестуван първия обвинен, дези данни са били предоставени на уеб страницата " Биволъ ", написа в тъжбата от Асен Йорданов.

" Прокурорката Евгения Станкова от Специализираната прокуратура, наблюдаваща делото за теча въз основата данни от Национална агенция за приходите, към този момент е дадена под съд от Асен Йорданов. Там ще потвърждава изказванията си! ", написа в обявата на " Биволъ " в обществената мрежа.

" Да забележим в този момент какво още ще измислят марионетките на Гешев и Цацаров!? Нови обвинявания, инспекции, следствия, а може би арести... с цел да им лъсне....... същността пред целия свят, или ще постъпят по само верния метод да кажат най-малко един път Истината, без клюки, подправени вести и други ченгеджийски диктаторски мурафети! ", допълват от " Биволъ ".


При неоправдателна присъда за клюка, публикувана обществено и от която са настъпили обилни нездравословни последствия, законът планува наказване санкция от 5000 до 15 000 лева и публично неодобрение.

Районният арбитър Станимир Миров е заседавал по размер за неотклонение против Бисер Миланов-Петното през 2014 година, когато го освободи под парична гаранция от 5000 лева, а преди този момент му разреши да дава изявленията пред медиите от килията. Той е съдията, който през 2009 година наложи наказване от 1000 лева на политолога Андрей Райчев за клюка – в ефир през 2007 година нарекъл " фашист " водача на " Атака " Волен Сидеров.
През 2011 година арбитър Миров бе измежду претендентите за ръководител на профилирания съд, само че тогава не му доближи стаж, с цел да оглави новосъздадената конструкция.

На 31 юли прокурор Евгения Станкова направи изказване пред медиите преди правосъдното съвещание по настояването на държавното обвиняване Иван Тодоров да остане непрекъснато в ареста. Тогава тя изясни и че в границите на делото за кибертероризъм се проверяват и доказателства за това, че от " Тад груп " създали даже опит да влязат в системата за надзор на поливните системи в София.

Целта била, когато около пръскачките в центъра на София и към постройките на Народното събрание и държавните здания минават държавни коли или такива на задгранични посетители, те да се задействат и да ги пръскат и по този начин, съгласно профилираната прокуратура, се дестабилизирала политическата система.

Час след изказването " Дневник " потърси за коментар и Асен Йорданов, който още тогава съобщи, че обмися дело за клюка против прокурор Станкова поради изказванията, че е имало скришен чат през " Телеграм " сред него и един от упрекнатите за кибертероризъм – притежателя Иван Тодоров, комерсиалния шеф Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

" Аз съм визиран в това изказване като притежател на " Биволъ ". Иван Тодоров въобще не го познавам, " Телеграм " в никакъв случай не съм употребил в живота си. Не познавам никой от " ТАД груп ". Абсолютно в никакъв случай не съм имал никакъв контакт с тях и никакви секрети чатове не сме правили. Не сме получавали две седмици авансово никакви данни от Национална агенция за приходите. Получихме ги, когато ги получиха всички медии ", съобщи пред " Дневник " Асен Йорданов.

Само няколко дни по-късно от прокуратурата разгласиха за първи път файлове и скрийншотове от диалози с обяснителни бележки, за които се твърди, че са част от доказателствата по делото за кибертероризъм.

" На ден получавам по 5-6 анонимни чата за пробиви в разнообразни системи, половината са от луди хора, само че аз ревизирам информацията ", разяснява тогава Чобанов пред " Дневник ".

Конкретно за теча от Национална агенция за приходите той отхвърли да са получили данните на Национална агенция за приходите две седмици по-рано и акцентира, че уеб сайтът " Биволъ " нито ги е имал, нито ги е популяризирал, откакто ги е получил.

В началото на август по тематиката излезе и позиция на Международния институт за печата във Виена - международна мрежа на редактори, публицисти и хора на управнически позиции, която работи за отбрана на медийната независимост. Според организацията издадената европейска заповед за следствие против основния редактор на " Биволъ " Атанас Чобанов след абсурда с приключване на данни е опит да бъде заглъхнал гласът на уеб страницата, " разгласил няколко проверяващи материала, изобличаващи злоупотреби със средства от Европейски Съюз и корупцията в държавното управление ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР