Управителят на общинското предприятие Транспорт Андрей Рунчев се надява скоро

...
Управителят на общинското предприятие Транспорт Андрей Рунчев се надява скоро
Коментари Харесай

А някой кара колело

Управителят на общинското дружество " Транспорт " Андрей Рунчев се надява скоро да има велоалея от Поморие до Созопол

© Надежда Чипева Големият резултат е, че бургазлии започнаха всеобща да карат колела и радикално трансформираха образа на града.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Бургас не е Амстердам. Също както при холандската столица обаче, велосипедът стартира да се трансформира в негов знак. Единствената в страната система за отдаване на колела чартърен, която действа в града от няколко години, е съумяла да промени настройките на бургазлии към този тип превоз и той става все по-популярен. Дори може да се каже, че има взрив на манията да се кара колело, която се трансферира и към туристите - през летните месеци те са 50% от ползвателите.

Въвеждат се нови модели, в това число електрически колела, а се работи и по огромна велоалея, която да свързва Поморие и Созопол.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-хубавото е, че този резултат е реализиран с неголяма инвестиция от страна на общината - по-малко от милион лв. (за съпоставяне - смяната на градския превоз коства 130 млн.), и е несъмнено доказателство, че хората стартират да спортуват щом им се основат условия.

Въпреки това този модел към момента не се ползва в София и другите огромни градове.

Идея в развиване

Първоначално, през 2013 година, планът стартира като обществен - да обезпечи претовареност на хора в неравностойно състояние, които персонално отдават и одобряват байковете от велостанциите. Още първото лято обаче излиза наяве, че това не е добра концепция поради горещините, на които са подложените чиновниците. " Впоследствие, като придобихме повече опит, започнахме да развиваме системата електронно. Направили сме 4 надграждания, с цел да стигнем до това, което имаме в този момент. Но няма да спрем дотук. Всяка година продължаваме да обогатяваме плана ", споделя Андрей Рунчев, който е шеф на общинското дружество " Транспорт ".

Към момента системата разполага със 100 нови велосипеда OBIKE, 70 Cross, които се употребяват от началото, както и 14 велостанции. Старите модели са български и са модифицирани за задачите на системата, до момента в който новите, които се вкарват от предходната година, са съответно основани за системата за отдаване чартърен. Има и 7 електрически колела, които също са нова облага. Интересното при тях е, че се модифицират на място съгласно условията и упованията на жителите, тъй като готовите модели към момента са много скъпи, а и също по този начин изискват в допълнение съоръжение. Те нямат предавки, а оптималната им скорост е изкуствено понижена, с цел да се избегнат произшествия. " Това не са типичните електрически колела, с които просто можеш да се возиш, а би трябвало да се въртят и педалите. Идея ни е хората въпреки всичко да спортуват ", споделя Рунчев и добавя, че тези колела са извънредно подобаващи за начинаещи колоездачи със слаба физическа подготовка. През тази година следва да бъдат пуснати още няколко.

Всички колела могат да се употребяват непрекъснато всеки ден през годината, като разликата в натовареността сред пролетно-летния сезон и есенно-зимния е над 10 пъти. Това обаче може да се промени с реализацията на концепцията за комбинирано пътешестване с рейс или с платеното паркиране в синя и зелена зона.

Фотограф: Надежда Чипева
Кражбите понижават

При старта на системата най-големите опасения на общината са били свързани с кражбите. Такива в действителност е имало, само че като цяло са били много под упованията. От началото на 2019-а пък няма нито един подобен случай. " По-скоро проблемите ни са свързани с вандализма. Като всяко нещо, което не е персонално наше, а общо, всеки си прави каквото желае ", споделя Рунчев и дава образец, че през първите години даже е имало случаи да се влиза в морето с тях. Проблемът в тези случаи е, че най-често става дума за дребни вреди, с които полицията или прокуратурата не желаят да се занимават макар пуснатите сигнали. Много постоянно лицата, които чупят, са малолетни или даже малолетни и това прави търсенето на отговорност съвсем невероятно.

За последно да вземем за пример трима младежи на по 15 години са увредили три велосипеда за общо 1000 лв.. Но при кражбите има няколко неоправдателни присъди, при които вредите са възобновени.

Интересното е, че се следи известна смяна в държанието на хората и похищенията стават все по-малко, макар че броят на велосипедите се усилва. Самите велостоянки и автоматите за заплащане пък са застраховани.

Екип на " Вело Бургас ", както се назовава общинското отделение, прави ежедневни утринни обходи и прави ремонт, в случай че е вероятен, на самата велостанция. В противоположен случай велосипедите се прибират в базата, в която има профилиран монтьор и техника.

Скритият резултат

Въпреки големия растеж в потреблението на колела системата към момента има потребност от общински дотации. От една страна, това е поради цените, които с отстъпките за възпитаници или фамилии са 50 ст./час. В същото време един велосипед коства към 2000 лв., най-много поради GPS модулите и системите за заключване. Самите велостоянки също са скъпи, защото с изключение на автомат с тъчскрийн и програмен продукт включват системи за зареждане на електробайкове и видеонаблюдение.

По-добра възвръщаемост съгласно Рунчев би могла да се реализира при огромна инвестиция в броя на велосипедите и станциите за наемане. " В Европа даже се постанова наклонността за така наречен dockless колела, които могат да се взимат и оставят на всички места. Това икономисва големи средства от цялата тази инфраструктура за отключване и заключване, само че още е мъчно за използване у нас ", счита още той.

Голямата облага за общината от велосипедите чартърен обаче е друга. Те реализират голям обществен, екологичен и имиджов резултат, който не се мери в цифри. " Когато открихме системата през 2013 година, в Бургас имаше едвам 10 магазина за колела. Сега са над 30. Просто бургазлии започнаха да карат колела ", споделя с неспокойствие Рунчев. Много фамилии наемат колела от чисто любознание, едвам видят по какъв начин е, само че по-късно се възпламеняват по карането и си купуват свои. Даже в този момент една от главните тематики на диалог измежду локалните поданици била къде да си държат велосипедите, които стигат до 4 на брой в едно семейство.

" Ние сме най-щастливи от това, което се реализира като резултат за града ", споделя Рунчев. И въпреки да няма точна статистика, мнозина са на мнение, че в Бургас към този момент има най-вече колела на глава от популацията в България. С колело от Поморие до Созопол
Паралелно се развива и мрежата от велоалеи. Тяхната дължина към този момент е над 60 км, което за територията на града е впечатляващо достижение. Но проектите са даже още по-амбициозни. Велоалеята, която стига до кв. " Крайморие " (на 15 км от центъра града), да вземем за пример ще бъде удължена чак до Черноморец и Созопол, а тази до кв. " Сарафово " (също на към 15 км от града) ще продължи до Поморие. " Искаме в близко бъдеще да свържем Поморие и Созопол с велоалея, която минава безусловно по брега. След това ще продължим вложенията и в по-малките обитаеми места по Южното Черноморие ", изяснява Рунчев и показва, че при всеки ремонт на вътрешните улици в Бургас също се обособяват велоалеи. Цените С SMS или банкова карта - 1 лева./час
Ползване на велосипед с велокарта - 80 ст./час
Пакет " Семейство " с велокарта - 50 ст./час
За възпитаници, учещи и пенсионери с велокарта - 50 ст./час
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР