Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в

...
Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК на отчет пред здравната комисия след поисканата му оставка

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в Комисията по опазване на здравето през днешния ден, откакто предходната седмица министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката му поради поискана зад тила му актуализация на бюджета на Здравната каса. Плочев обаче отхвърли - не съм направил нищо нелегално, а министърът няма право да ми желае оставката, отвърна той.

Мотивът на Плочев да изиска актуализация в нарушаване на процедурата бе, че НЗОК има отговорности към други здравни каси В Европейски Съюз за лекуването на български жители, само че не са планувани задоволително пари в бюджета за 2018 година за изплащането им.

Днес проф. Плочев ще се яви в комисията и ще обясни точно този въпрос – повишаването на отговорностите на Касата.

Ананиев разгласи, че желае оставката на Плочев на 16 февруари в Народното събрание поради писмо с желана актуализация, изпратено на 13 февруари от Плочев до Народното събрание, без преди този момент да е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра.

По закон обаче не министър може да уволни шефа на НЗОК. Това може да направи само Народното събрание – нещо, което НЗОК напомни на гневния министър.

Българска социалистическа партия също се намесиха в абсурда, като поддържаха шефа на Касата и дори обявиха, че той е бил заплашван от почитан политик, че в случай че не подаде оставка, няма да си откри място като професор в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР