Управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде поканен на заседание

...
Управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде поканен на заседание
Коментари Харесай

Чак след седмица ще стане ясно остава ли на поста си шефът на НЗОК

Управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде поканен на съвещание на парламентарната група на ГЕРБ идния вторник, а на следващия ден ще приказва пред здравната комисия в Народно събрание.

Това заяви Цветан Цветанов след днешното съвещание на групата на ГЕРБ, на което беше изслушан здравният министър Кирил Ананиев.

След съвещанието здравният министър съобщи само, че се употребява с доверието на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов разгласи, че на процедура писмата на шефа на НЗОК до Народно събрание и до здравния министър от 2 февруари се покривали единствено в уводната част. В документа до Ананиев ставало въпрос за 18 милиона лв. за българи, лекували се в чужбина, отвън лимитите по пътеките. В писмото до Народното събрание се говорело за актуализация на бюджета, за сума от над 140 млн. лева

Не е от компетентността на Народно събрание да внася актуализация на бюджета на страната, по тази причина считаме, че фактически има административен проблем, само че не е в компетентността на ПГ на ГЕРБ да смъква политическото доверие, съобщи Цветан Цветанов.

Позицията на ГЕРБ е, че надзорният съвет на НЗОК би трябвало да откри дали са спазени законовите условия. Въз основа на това и на чуванията ще се реши има или не съображение да се желае оставката на проф. Плочев.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред публицисти в Народното събрание, че има съображение да се желае оставката на проф. Плочев, тъй като в НЗОК имало " тромавост и нерешаване на проблемите ".

Българска социалистическа партия отбрани шефа на здравната каса

По рано през днешния ден на конференция на " Позитано " 20 водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също разяснява протичащото се в НЗОК и бранш опазване на здравето:

„ На господин Плочев му се желае оставката за това, че зад тила на министъра е изискал от Народно събрание актуализация на бюджета. Направил е нещо законно. Управляващите го упрекват, тъй като се случва още през февруари. Ако за това му се желае оставката, то министър-председателят от дълго време трябваше да подаде своята, тъй като през януари той изхарчи почти същата сума от 200 млн.лв, единствено че нелегално, еднолично. Извън Закона за бюджета, с цел да потушава протести и да си купи успокоение ".

Нинова подчертава, че " през ръководството си ГЕРБ са сменили над 10 министри на опазването на здравето, сами си сменят шефовете на НЗОК, банкрутират общински лечебни заведения, както и ги приватизират. "

Истинското решение на проблемите е - актуализацията на здравния бюджет и на държавния бюджет да влезе неотложно в Народното събрание, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия.

" Аз не знам кой ми е началникът "

Същевременно шефът на НЗОК проф. Камен Плочев съобщи довечера пред Българска национална телевизия, че не знае кой му е началникът:

" Парламентът ли ми е началникът? Парламентът ме назначава. Не разбирам за какво министърът на опазването на здравето ми желае оставката "

Министърът ми сподели: Отиди и си подай оставката. Аз споделих: Добре, ще отида и ще си я подам. Той тука ме лъже, че и тука неистина. Само че аз отивам в Народното събрание и срещам един сътрудник - проф. Михайлов (проф. доктор Георги Михайлов, народен представител от " Българска социалистическа партия за България " - б.р.). Казвам: Бе, би трябвало да си подам оставката - министърът сподели, да пиша, че той ми желае оставката. Проф. Михайлов ми вика: Чакай, бе!, описа Плочев.

Трябваше да запитвам някой в Народното събрание. Аз не знам къде е канцеларията, с цел да си подам оставката. А познавам Михайлов, с него съм работил от 40 години. Д-р Дариткова беше в пленарна зала, аз я потърсих, само че беше в пленарната зала. Мярна ми се доктор Поповски, само че и той влезе в зала. И идващият, който виждам пред мене, е Михайлов. Викам: Къде се подават оставки? Така и по този начин, министърът ми желае оставката. Михайлов вика: Той не може да ти желае оставката, изясни шефът на НЗОК.

Аз мисля, че шеф ми е Народното събрание. Никой не ми е споделил, че министърът ми е шеф. Ако Народното събрание реши да си отида, няма никакъв проблем, разяснява още проф. Плочев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР