Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви в студиото на

...
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви в студиото на
Коментари Харесай

Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев съобщи в студиото на " Още от деня ", че постоянно е бил за демонополизацията на Здравната каса. Тя би трябвало да се промени, тъй като сега е оплетена в бюрократични окови, сподели Дечев. Той обаче изрази опасения, че за един частен застраховател контингентът от хора, които живеят на прага на бедността, ще бъде нежелателен.

Винаги съм бил за демонополизацаята на Здравната каса и съм последовател на това, което се изнесе в медиите. Но всички промени, които бяха направени в първичния формат на осигурителния модел, доведоха националната каса в един тип, в който повече не може да действа.Това, което виждате сега, няма нищо общо с това, което беше заложено, сподели доктор Дечев.

Той прикани националната каса да бъде социална институция, а не филиал на някое министерство и посредством нея някой да взема решение свои политически или корпоративни ползи.
Д-р Дечо Дечев: Публична загадка е, че касата на процедура се одържави - т.е страната макар, че внася към една трета от вноските в бюджета на касата, на процедура управлява напълно управлението като фрагменти, ръководителите на районните каси, политиката, която се организира. Искате или не желаете не можете да организирате чисто експертни решения.
Той даде образец с град с родилно поделение, в което за 18 месеца има регистрирани 39 раждания - по едно на месец. Това опонира на каквито желаете правила - сподели доктор Дечев. Защото личният състав, който работи в това поделение, с цел да поддържа подготовка има избран брой раждания като най-малко, които би трябвало да се организират в едно такова поделение. За акушерската помощ е преценено, че те не би трябвало да са по-малко от 300 на година.
Д-р Дечо Дечев: Ако тръгнете да прилагате експертното решение и да прекратите контракта за тази активност в това градче, ще се каже че в този регион беше прекъсната активността, хората остават без помощ, а личният състав без работа. Когато желаеме да наложим експертните правила, в които се движи медицината в 21 век, влизат в несъгласие с чисто политическите ползи в този град да няма напрежение, личният състав да получава високо заплащане, а той няма от кое място да го получи заради простата причина, че ние плащаме за активност. Не може да се подсигури активност примерно за град Видин, когато е планувана активността на тази болница, в региона популацията е било четири пъти повече в сравнение с в този момент.
В предложенията на здравния министър доктор Дечев вижда позитив, тъй като националната каса в този тип ще престане да съществува.
" Тя би трябвало да се промени, тъй като сега е оплетена в бюрократични окови и всичките дейности, които би трябвало да направи един частен фонд, който ще вземе едно решение за три дни, сега касата го взима за 30 дни ", сподели шефът на НЗОК.
То не отхвърли, че има избрани сфери, в които са реализирани триумфи и то доста положителни, само че към момента не са решени генерални проблеми и то съществени.
" Още повече, че министърът разгласи, че националната каса ще бъде безусловно равнопоставена по отношение на другите фондове. Т.е в случай че те могат да избират с кой да подписват контракти би трябвало бъдещата каса също да може да си избира, което сега е голяма спънка ", сподели доктор Дечев.
По думите му от 6,5 млн обезпечени лица има към 3-3,5 млн, които живеят на прага на бедността и под него. Т.е един частен застраховател, който влезе в този бизнес, с цел да печели, за него този контингент ще бъде нежелателен.
Д-р Дечо Дечев: Но страната не може да абдикира от този контингент от хора и тя би трябвало да им подсигури достъп от опазване на здравето. В най-скоро време би трябвало да се подхващат ограничения и да се трансформират текстове от закони, които да облекчат работата на касата, да обезпечат достъп на тези хора до здраве, да обезпечат битие на лечебни заведения, които сега са изхвърлени тотално от системата - общински лечебни заведения и някои регионални лечебни заведения.
Според него е заблуда, че здравното съсловие ще продължава да работи при такова възнаграждение и напрежението, което в последните месеци се получи в едно съсловие - медицинските сестри, рано или късно ще се прояви и при лекарите.

Има заблуда в обществото също, че в пъти по-малко средства може да получим качество на страни, които влагат забележителен по-голям запас в този бранш.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР