Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев хвърли в края на

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев хвърли в края на ...

Защо НЗОК плаща лекарство със 7 пъти разлика в цената и го крие?.


Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев хвърли в края на мандата си тежки обвинения в лобизъм, некомпетентност и грешна политика от страна на МЗ, които водят до източване на обществения фонд и му пречат да работи ефективно. Това се случи в една от редките му публични изяви за времето на неговото управление, което ще остане в историята като най-непрозрачното разпореждане с многомилиардния ресурс от здравните вноски. По негово време институцията окончателно се затвори и спря да дава обяснения как и защо взима едно или друго решение в полза или ущърб на гражданите. С изтичане на мандата му, който самият той обяви, че няма да бъде подновен, критичните изяви на Дечев зачестиха.

В интервю за Дарик радио Дечев хвърли в общественото пространство димка с удобно подбрана смесица от азбучни истини (че НЗОК се източва, контролът куца, болниците са много), актуални критики към МЗ (че се бави въвеждането на здравната информационна система и електронния търг за лекарства, че медицинските сестри са били излъгани от правителството, а НЗОК поставена пред свършен факт да плаща за дадените неизпълними обещания) и извадени от контекст шокиращи разкрития (за разлики в цените, на които НЗОК плаща лекарства). Макар много от повдигнатите от Дечев въпроси да са резонни и актуални, той по никакъв начин не обясни как е противодействал на източването и останалите проблеми, как се е противопоставял на грешните според него решения и какво е предложил той за да защити по-добре обществения ресурс

Защо НЗОК плаща лекарство със 7 пъти разлика в цената и го крие?

Дечев се оплака, че НЗОК плаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Причината – лобистки по думите му текст, с който частните болници вече не са задължени да провеждат обществени поръчки, когато харчат обществен ресурс. Действително такава поправка има и тя е приета през 2016 година по инициатива и с гласовете на ГЕРБ – партията, която предложи и изпрати д-р Дечев начело на НЗОК. Оттам нататък, по време на мандата си като управител д-р Дечев не е съобщавал публично, че касата е ощетена от този текст, нито е предлагал на общественото внимание решение на проблема. Нещо повече – НЗОК и в момента отказва да съобщи лекарството и болниците, които по думите на Дечев източват фонда, макар и напълно законно. От МЗ също обявиха, че не знаят за драстичните разлики в цените, тъй като Дечев не е уведомил за проблема нито министерството, нито Националния съвет по цени и реимбурсиране. Т.е. НЗОК крие от МЗ загатната бегло в радиоефира информация.

Дечев даде пример, че едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Защо това е възможно?

Източник: mediapool.bg