Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев хвърли в края на

...
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев хвърли в края на
Коментари Харесай

Защо НЗОК плаща лекарство със 7 пъти разлика в цената и го крие?

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев хвърли в края на мандата си тежки обвинявания в лобизъм, непросветеност и неверна политика от страна на Министерство на здравеопазването, които водят до източване на публичния фонд и му пречат да работи дейно. Това се случи в една от редките му обществени изяви за времето на неговото ръководство, което ще остане в историята като най-непрозрачното предписание с многомилиардния запас от здравните вноски. По негово време институцията дефинитивно се затвори и спря да дава пояснения по какъв начин и за какво взима едно или друго решение в изгода или ущърб на жителите. С приключване на мандата му, който самият той разгласи, че няма да бъде възобновен, сериозните изяви на Дечев зачестиха.

В изявление за Дарик радио Дечев хвърли в публичното пространство димка с комфортно подбрана комбинация от азбучни истини (че НЗОК се източва, контролът куца, лечебните заведения са много), настоящи рецензии към Министерство на здравеопазването (че се бави въвеждането на здравната осведомителна система и електронния търг за медикаменти, че медицинските сестри са били излъгани от държавното управление, а НЗОК сложена пред приключен факт да заплаща за дадените неизпълними обещания) и извадени от подтекст шокиращи разкрития (за разлики в цените, на които НЗОК заплаща лекарства). Макар доста от повдигнатите от Дечев въпроси да са резонни и настоящи, той по никакъв метод не изясни по какъв начин е противодействал на източването и останалите проблеми, по какъв начин се е противопоставял на неверните съгласно него решения и какво е предложил той с цел да отбрани по-добре публичния запас .

Защо НЗОК заплаща лекарство със 7 пъти разлика в цената и го крие?

Дечев се оплака, че НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, в сравнение с същото за държавна и общинска. Причината – лобистки по думите му текст, с който частните лечебни заведения към този момент не са задължени да организират публични поръчки, когато харчат публичен запас. Действително такава корекция има и тя е призната през 2016 година по самодейност и с гласовете на ГЕРБ – партията, която предложи и изпрати доктор Дечев отпред на НЗОК . Оттам нататък, по време на мандата си като шеф доктор Дечев не е съобщавал обществено, че касата е ощетена от този текст, нито е предложил на публичното внимание решение на казуса. Нещо повече – НЗОК и сега отхвърля да заяви лекарството и лечебните заведения, които по думите на Дечев източват фонда, въпреки и изцяло законно. От Министерство на здравеопазването също оповестиха, че не знаят за фрапантните разлики в цените, защото Дечев не е уведомил за казуса нито министерството, нито Националния съвет по цени и реимбурсиране. Т.е. НЗОК крие от Министерство на здравеопазването загатната незадълбочено в радиоефира информация.

Дечев даде образец, че едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна болница, го заплаща на 1050 лева Защо това е допустимо?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР