Управителят на Нетера Невен Дилков очерта двата основни проблема на

...
Управителят на Нетера Невен Дилков очерта двата основни проблема на
Коментари Харесай

Развитието на ИКТ се нуждае от контролиращ софтуер за изкуствения интелект

Управителят на Нетера Невен Дилков очерта двата съществени казуса на технологиите през днешния ден – подценяването на тяхната трудност и неумението ни да ги разбираме и направляваме.

„ Един от най-големите проблеми, които стоят пред създаването на електронните магазини и търговията в интернет, е популизмът - подценяването на значимите неща и заливането с информация. Всички сме чували за 5G, само че в това няма нищо повече от елементарния Wi-Fi, който е наличен за нашите телефони през днешния ден “, сподели Дилков в панелната полемика E-Commerce Scalability по време на конференцията Digital Trends в НДК.

Той обясни, че в устрема да се създават все по-гръмки вести за развиването на технологиите, се подценява комплексността на дилемите, които би трябвало да се вземат решение. Експертът даде следния образец: „ Интернет е фиктивен преди 30 години и всеки мисли, че той би трябвало безотказно да работи, само че това не се случва от единствено себе си. С увеличението на виновните приложения, които слагаме върху него и върху цялата инфраструктура от сървъри, кабели, рутери, суичове, защитни стени, DDoS-защити и други, той не става по-лесен за ръководство, а по-сложен. В този смисъл актуалният бизнес не е подготвен по един благонадежден метод да реализира огромните цели за бъдещето, които си е сложил “.

Невен Дилков прикани присъстващите, макар цялата лавина от подвеждаща информация, да не се отхвърлят да търсят истината.

„ От години в нашата компания използваме така наречен „ Диагностика с диаграми на положенията “. За задачата дипломиран инженер на Нетера сяда с клиента и разказва безусловно всички положения – положителни и неприятни, счупени и работещи, в които неговата комплицирана система може да се намира. Така се дефинира какви дейности да прави дежурният инженер, с цел да може системата да мине от едно положение в друго. Когато се вземат сходни ограничения в точния момент, дебъгването и разрешаването на проблеми в комплицирани, сложни системи, престава да е черна магия “. Неговият съвет към притежателите на онлайн бизнеси е да не се отхвърлят да търсят решения на комплексните проблеми благодарение на хора и компании, на които имат доверие.

Вторият проблем на актуалния софтуерен свят, който Невен Дилков очерта по време на полемиката е, че към този момент не е по опциите на хората да схващат какво прави основаният за тях програмен продукт - да вземем за пример този на мобилните телефони. При изискване че най-големите компании за програмен продукт категорично ни предизвестяват, че не носят отговорност за това по какъв начин ще работи, а ние желаеме да разчитаме на самоуправляеми коли, изкуствен интелект и други революционни нововъведения, имаме потребност от „ програмен продукт, който да управлява софтуера “, счита Невен Дилков.

Според него решението е да създадем контролиращ програмен продукт, който да можем да разбираме и управляваме. Той от своя страна ще управлява поредност от други софтуери. Така бихме имали огромна доза сигурност, че изкуственият разсъдък ще прави това, което желаеме и чакаме от него.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР