Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев бе категоричен,

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев бе категоричен,
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Няма да дам оставка, говорих с премиера

Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев бе безапелационен, че няма да подаде оставка и единствено Народното събрание може да го освободи.

Пред bTV той изясни, че оставката му е била поискана поради писмо, което написал по решение на дирекционния съвет на НЗОК поради заплахата до края на годината да не можем да се заплати лекуването на пациенти в Европа и те да бъдат върнати.

В петък здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Причината е, че Плочев е работил през главата на здравния министър и без да осведоми Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание поради отговорности и с искане за актуализация на бюджета й.

Проф. Камен Плочев увери, че преди да алармира до Народното събрание, 11 дни по-рано го е пратил и на здравния министър Кирил Ананиев. 135 млн. се дължат до момента, до края на годината ще са 200 милиона.

Депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков посъветвал Плочев да не подава оставка, тъй като той е определен не от министъра, а от Народното събрание, и то с 205 гласа.

"Чрез мой непосредствен другар ми беше предадено самичък да си дам оставката и да се разделим с положително, тъй като другояче няма да може да си намеря работа не в ръководството, а в държавна болница, нищо че съм професор ", разкри Плочев.

Велков твърди, че здравният министър Ананиев е опитал през него да убеди шефът на касата да се отдръпна непринудено, другояче щял да е заставен да приказва, че Плочев първо си дал оставката, а по-късно се е отказал.

В основата на заговора била зам.-министърът Жени Начева, която е началник на надзора на НЗОК и жестоко вмешателствала в оперативната работа на касата.

Вчера шефът на касата е приказвал с премиера Бойко Борисов, който му обяснил доста рационално какъв е систематичният проблем за източването на касата. Министър-председателят изрично не желал оставката му.

"Вече имам запаси към министър Ананиев, чиято концепция бе и мораториумът върху медикаментите и с която изложи цяла парламентарна група ", сподели Плочев. Той не е занимавал Борисов с незначителен въпрос като това кой го е заплашвал, тъй като единственото, за което се бори, е да не почине човек поради това, че страната не е дала в точния момент пари за него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР