Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев обвини в

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев обвини в
Коментари Харесай

Дечо Дечев обвини в бездействие министъра на здравеопазването Кирил Ананиев


Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев упрекна в безучастие министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, който, съгласно него, би трябвало да е знаел за фрапантните разлики в цената, по които медикаменти се доставят на частните и държавните лечебни заведения.
Пред Би Ти Ви Дечев съобщи, че министърът на опазването на здравето получава финансовите доклади на лечебните заведения и би трябвало да знае за тези разлики, изключително тъй като като зам.-министър на финансите е бил отпред на надзорния съвет на касата. "Дали му се желае, или не, той би трябвало да бъде в час с следствията от това нещо ", сподели шефът на касата.
Дечев добави, че схемата с доставките на медикаменти на оптимални цени към частни лечебни заведения включва и обвързван с болничното заведение търговец на едро и това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните лечебни заведения си направиха лични търговци на едро. На процедура цялата тази разлика от 700% влиза в интерес на притежателя на болничното заведение, който е и притежател на търговеца на едро ", акцентира той и предложи Национална агенция за приходите и прокуратурата да ревизират на какво съображение търговецът на едро, придобил от производителя лекарството за 150 лева, го фактурира на болничното заведение на 1000 лева
Шефът на касата описа, че е бил алармиран от компания - производител, която с изненада научила, че броят на продадените от нея в България опаковки съответствува с броя, заплатен от касата, само че цената, която е получил, фрапантно се разграничава от цената, която НЗОК е покрила.
Бездействието на Министерството на здравеопазването по електронната борса на медикаменти и по националната осведомителна система също ощетява пациентите и прави контрола неефикасен, сподели Дечев.
По думите му ползата на вложителите към частните лечебни заведения е огромен, тъй като с изключение на от повишените цени на медикаментите, изключително за онкологични болести, се печелело добре от реекспорт и от клинични изследвания.
В отговор на рецензиите, че оповестява за казуса едвам в края на мандата си, Дечев разясни, че информацията е стигнала до него в края на 2019 година с докладите на лечебните заведения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР