Управителят на МБАЛ „Света София“ и известен ортопед-травматолог д-р Христо

...
Управителят на МБАЛ „Света София“ и известен ортопед-травматолог д-р Христо
Коментари Харесай

Управител на столична болница рекетира НЗОК и Министерството на здравеопазването

Управителят на МБАЛ „ Света София “ и прочут ортопед-травматолог доктор Христо Мазнейков, чиито права да практикува преди няколко години бяха отнети краткотрайно, безусловно се пробва да рекетира Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, научи БЛИЦ от свои източници.

Собственикът и болничен шеф доктор Мазнейков упорства Касата да подписа контракт с лечебното му заведение за нови над 50 клинични пътеки, а това би било незаконосъобразно.

Според нормативната уредба НЗОК може да позволи и то по изключение подписване контракт за работа по нови клинични пътеки за лечебните заведения в медицински специалности, които са приоритет за страната - такива са за лекуване на пациенти с COVID-19, детско опазване на здравето, включващо и лекуване на новородени.

Исканията на Мазнейков не се отнасят за горепосочените специалности, макар, че му е препоръчан контракт за клинични пътеки за действия за лекуване на пациенти с COVID-19 в тежко положение. Той обаче изрично отказал и настоял договорът за желаните от него действия и заплащането по тях от Касата да влезнат в действие още тази година.

Получил обаче законообоснован отвод от НЗОК (в него са включени и представители на Министерство на здравеопазването) и почнал да ги рекетира със стачки.

Според настоящата уредба лечебните заведения, които от 1 януари 2020 са получили за първи път позволение за активност по ЗЛЗ, не може да подписват контракти с НЗОК за оказване на болнична помощ или спомагателни съглашения за нови клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури, по отношение на контрактуваното през 2019г.

Освен в случай че същите не са били изпълнявани на територията на съответната РЗОК, не нахвърлят одобрените стойности за това на изпълнителя на лечебната активност или същите лимитират достъпа на здравноосигурените лица по отношение на обезпечената здравна помощ от 2019г.

Преценката за позволение или отвод за работа по нови пътеки се прави от районните поделения на НЗОК въз основата на разбор на наличните експерти в съответния здравен регион и лечебни заведения, които извършват тези действия в региона. В случай на дефицит на същите се предлага на Надзорния съвет на НЗОК да се утвърди уголемение на контракта на кандидатстващата болница със съответните нови пътеки.

Необходимост обаче от такива няма в по-голямата част от поисканите от Мазнейков клинични пътеки, а за останалите договорът може да се подписа, само че ще влезе с деяние от 2021 година

На базата на тези и други законови уредби като Действащи правила за бюджет на НЗОК, сключването на контракт за нови клинични пътеки са отказани на МБАЛ „ Света София “. Това изкарало Мазнейков от равновесие, защото по този начин болничното заведение му няма да може да реализира активност по тях до края на 2020г. и няма да може да реализира спомагателни доходи.

Както преди време стана известно в медийното пространство Мазнейков оглавява класацията на болничните шефове с най-тлъста банкова сметка у нас. От имуществената му декларация стана ясно, че той взима над 1 645 000 лв. за една година. Това прави заплата от 137 000 лв. на месец.

Явно това е следващия път, в който Мазнейков ще се опита да изкара покачване на заплатата си въз основата на несъществуваща нужда за пациентите и отвод от лекуване на пациенти в тежко положение с COVID-19 в изискванията на пандемия.

А може би със същия метод е получил позволение за активност с уголемен обсег по нови 9 клинични специалности през предходната 2019г.?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР