Управителят на Лирекс БГ Манол Илиев. © Цветелина Белутова Още

...
Управителят на Лирекс БГ Манол Илиев. © Цветелина Белутова Още
Коментари Харесай

Властелинът на компютърните поръчки

Управителят на " Лирекс БГ " Манол Илиев.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Кой спря комерсиалния указател?

Никой не поема отговорност за неуспеха на организацията, която се оглавява от близката до Делян Пеевски Зорница Даскалова
17 авг 2018
Изчезването на регистъра - System Error

Блокирането на Търговския указател
17 авг 2018
Проблемът с Търговския указател - немарливост и несръчност или бойкот

Експерти: Единственият метод да се заличи информация без диря от регистъра е да се симулира щета, като авансово е компрометиран механизмът за бекъп
14 авг 2018
Българските аутсорсинг награди: " Лирекс " и " Експириън България "

Победители в категориите " IT план на годината ", " Иновации в бизнес процесите и интервенциите ", " Най-добър шеф в софтуерния бранш "
18 юни 2018
Електронното решение против корупция

Дигитализирането на процеса по предоставяне на публични поръчки би трябвало да стане до 18 октомври, само че може да се удължи с още 2 години
16 фев 2018
Технологичните водачи на 2017 година

" Булпрос " и " Програмиста " са най-хубавите аутсорсинг и софтуерна компании в взаимните годишни награди на двете браншови асоциации
20 юни 2017 Близо 500 контракта за публични поръчки на обща стойност над 156 млн. лв.. Това стои против името на " Лирекс БГ " в базата данни на bivol.bg, която употребява като източник opendata.government.bg. Стойността на поръчките действително е по-малка, тъй като сумата включва и участията в ДЗЗД-та - обединявания от няколко компании, сред които се поделя финансирането. Самият указател на Агенцията за публични поръчки не е приспособен да разкрива тази систематизирана информация, само че сега се модернизира с план за близо 5 млн. лева Изпълнението му замалко не бе предоставено точно на " Лирекс ", откакто компанията предложи най-ниска цена, само че получи по-малко точки за техническото си предложение.
Затова пък съвсем няма държавно ведомство, което през последните 10 години да не е купило компютърно съоръжение или други осведомителни системи от " Лирекс БГ " или консорциуми, в които тази компания взе участие. Депутатите и служителите в Народното събрание да вземем за пример от години работят на компютри, доставяни от " Лирекс ". ИТ оборудването на Министерския съвет и системите за автоматизиране на работния развой и осъществяване на безхартиените съвещания са нейно дело. Компанията е работила и по единния портал на държавната администрация eGov.bg.

Последно компанията бе наета на 22 юни от Министерството на труда за създаване и внедряване на система за ръководство на сигурността на информацията. През октомври 2017 година същото ведомство се споразумя с " Лирекс " за основаването на местна осведомителна инфраструктура и единна информационна мрежа. Министерство на външните работи пък се доверява през април тази година на " Лирекс " за доставката на информационно съоръжение при построяването на автоматизирана осведомителна система.

Впечатление прави и предоставената от Дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " на Министерство на вътрешните работи поръчка за доставка, инсталиране и консолидиране на механически и програмни средства за отбрана при обезпечаване на продан на информация сред българските правоохранителни органи, Европол и други институции на Европейски Съюз. Тя е за 1.1 млн. лв. и би трябвало да бъде изпълнена от " Лирекс " до края на този месец.

Компанията обезпечи още компютрите и софтуера за министерството за председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Сред услугите за страната, които " Лирекс " е правила и продължава да прави през последните две години, са поддръжка на видеонаблюдението на Столична дирекция на вътрешните работи, построяването на център за предпазване на база данни в земеделското министерство, рационализиране на сървърите на транспортното ведомство, надграждане на портала за мрежова и осведомителна сигурност на националния център за реакция при произшествия, доставка на мрежово съоръжение за указател ГРАО, поддръжката на Интегрираната осведомителна система за Кадастъра и имотния указател, поддържането на механически средства на бранш " Специален указател " на Национална агенция за приходите и доста други.

Нейни клиенти са и основни енергийни компании като АЕЦ " Козлодуй ", Електроенергийният систематичен оператор, " Булгартрансгаз ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и " Мини Марица-изток ".

" Лирекс " бе и единственият претендент за обезпечаването на машинното гласоподаване при оповестената от ЦИК социална поръчка при започване на 2017 година Месец по-късно обаче компанията се отхвърли, като изясни, че не може да се оправи със задачата за късия период, който има.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР