Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е задържан от

...
Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е задържан от
Коментари Харесай

Арестуван е гуверньорът на централната банка на Латвия

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е арестуван от антикорупционната организация на страната. От държавното управление твърдят, че финансовият бранш на страната е постоянен, само че приканват за оставката на Римшевич.

След седемчасов разпит в бюрото на организацията в Рига Илмар Римшевич е бил трансфериран на друго място в наличие на юриста му, В петък, когато гуверньорът е отсъствал от Латвия, са били обискирани домът и офисът му. От антикорупционната организация не разясняват ареста, не е ясно защо е разследван. Премиерът Марис Кучинскис на следващия ден привиква незабавно съвещание на кабинета, само че успокои, че няма заплаха за финансовата система на Латвия. Повтори го и финансовият министър.
Дана Рейзниеце-Озола финансов министър на Латвия: Мога да ви уверя, че латвийската финансова система е постоянна. Банките нямат проблеми с ликвидността. Така че вложителите могат да се усещат изцяло сигурни. За да защитим стабилността и репутацията на финансовия бранш, Римшевич би трябвало да се отдръпна от поста, най-малко до момента в който трае следствието.
52-годишният Римшевич е отпред на Централната банка на страната от 2001 година. От януари 2014 година, когато Латвия влезе в еврозоната, е член и на Управителния съвет на Европейската централна банка. Това, съгласно специалисти, прави обстановката доста деликатна. Припомнят се неотдавнашни банкови кавги в страната, със подозрение за пране на пари, от корупция и проведена престъпност в Русия и други страни и за заобикаляне на глобите против Северна Корея. Адвокатът на Римшевич разгласи, че задържането е нелегално и ще бъде обжалвано.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР