Управителят на БНП Париба Лични финанси Жосе Сайоло коментира, че

...
Управителят на БНП Париба Лични финанси Жосе Сайоло коментира, че
Коментари Харесай

Потребителите в България са настроени да харчат повече през тази година

Управителят на БНП " Париба Лични финанси " Жосе Сайоло разяснява, че трендовете при потребителското държание са позитивна вест за стопанската система, защото вътрешното ползване дружно с износа е главен мотор на растежа на Брутният вътрешен продукт

© Надежда Чипева Въпреки че са измежду най-песимистично настроените към положението на страната си, българите са в топ 3 на нациите от Европейския съюз, които имат намерение да харчат най-вече през тази година. Намеренията им са свързани главно с пътешестване и отмора, покупка на черна и бяла техника, ремонт на дома. Това демонстрира проучването на потребителските настройки " Обсерватория " на БНП " Париба Лични финанси ", извършено в 17 страни с допитване до 14 хиляди души. За трета година то включва и обзор на трендовете в България, а изводите са, че потребителите тук към този момент не са толкоз рационални в държанието си, а се въздействат мощно от прочувствени и ценностни импулси.

От предпочитание за по-висок стандарт

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На въпрос дали през идващите 12 месеца считат да харчат повече, в сравнение с до момента, 62% от българите, взели участие в допитването, са дали отговор позитивно. Това отрежда на страната челно място след Словакия и Румъния. Изброявайки нещата, които биха купили, интервюираните демонстрират блян към по-висок витален стандарт, което е разумно поради устрема за догонване на средноевропейското равнище, проучват резултатите специалистите на БНП " Париба Лични финанси ".

По-любопитното е, че склонността към повече покупки идва на фона на забележителен скептицизъм за положението на страната и осъзнаване, че личната покупателна дарба не се е повишила сензитивно, че да разрешава по-голямо ползване. По канара с 10 точки българите правят оценка положението на страната си с 3.7 точки при приблизително за Европа 5.4 точки. Едва с 2% е повишен процентът на интервюираните, които показват, че покупателната им дарба се е нараснала по отношение на предходната година. Такъв отговор са дали 30% от интервюираните.

Националисти в покупките

В тазгодишната " Обсерватория " БНП " Париба Лични финанси " е изследвала отношението на потребителите към локалните артикули и е разкрила, че има разграничителна линия сред това, което виждат в тях живеещите в развитите европейски страни, и хората от периферията. Най-общо на Запад одобряват локалното за районно, до момента в който за потребителите в страните в Източна Европа, Англия и Дания локално е равнозначно на национално. Причината да протягат ръка към локалните артикули за 75% от интервюираните българи е била, тъй като с покупката оказват помощ на локалната стопанска система. Това съгласно анализаторите е демонстрация на национализъм, въпреки че запитани какъв брой повече биха платили за местен артикул, отговарящите са показали от 5 до 10% върху цената.

В същото време за потребителите в Западна Европа покупката на местни артикули е обвързвана с желанието да бъде подкрепено устойчивото развиване на района и да се подкрепи опазването на природата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР