Управителят на БНБ Димитър Радев представи на 20 март пред

...
Управителят на БНБ Димитър Радев представи на 20 март пред
Коментари Харесай

Влизането в Банковия съюз е приоритет за бъдещия подуправител на БНБ Радослав Миленков

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев показа на 20 март пред парламентарната комисия по бюджет и финанси номинацията си за нов подуправител, отговарящ за банковия контрол. Това е сегашният ръководител на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Ако бъде определен, той ще размени на поста подуправител подалия оставка Димитър Костов.

Пред депутатите Миленков изложи в детайли своята визия и цели за активността на банковия контрол.

" Усилията би трябвало да бъдат съсредоточени към влизането на България в Банковия контрол на Европейски Съюз. Няма по-важна задача в кратковременен проект от тази ", съобщи Миленков. По думите му той няма за цел да прави гражданска война в активността и структурата на банковия контрол, а ще се концентрира върху развиването и надграждането на всички тези позитивни процеси и практики, почнали от 2015-а насам.

" Много е значимо да изградим нужната конструкция за непосредствено реализиране на надзорната активност на Българска народна банка в подтекста на надзорните пълномощия и практики на ЕЦБ ", сподели Миленков. Той обърна внимание на обстоятелството, че, в случай че страната ни стане член на Банковия съюз, ЕЦБ ще реализира директен контрол над няколко огромни банки, избрани по нейните критерии, само че Българска народна банка ще има директни задължения към инспекциите на място на тези банки, както и към цялостния надзор - отдалечен и на място към всички останали банки, които са отвън обсега на директния контрол на ЕЦБ.

" Ще усъвършенстваме процесите и процедурите за събиране, обработка и подаване към ЕЦБ на статистическа надзорна информация. Без значение дали ще станем част от Банковия съюз на Европейски Съюз, ще е належащо непрекъснато и методично да се развиват процесите и процедурите на рисково основания контрол. Това включва задълбочени разбори и насърчаване на самостоятелни за всяка банка проекти за предварителна защита против рисковете от огромни и вътрешни заеми, за понижаване на уязвимостта от кредитен, лихвен и ликвиден риск ", изясни Миленков.

Кой е Радослав Миленков?

Номинираният за подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и има дълготраен опит в банковата сфера. Започва кариерата си като инспектор в " Делойт и Туш " , след което се трансферира на работа в Първа капиталова банка . Там става шеф на профилираната работа за вътрешен надзор и израства до основен финансов шеф и член на управителния съвет на кредитната институция. Бил е член и на надзорния съвет на Унибанка АД в Скопие и член на Одитния комитет на Първа капиталова банка - Албания . През 2011-а Миленков се трансферира на работа в Изи Асет Мениджмънт първо като пълномощник, а по-късно като основен изпълнителен шеф. От 2012 година до ноември 2014-а Миленков е член на УС на Общинска банка и неин изпълнителен шеф, където работи известно време с Владислав Горанов, който една година също бе изпълнителен шеф на кредитната институция.

От средата на ноември 2014-а Миленков е назначен от Министерския съвет за ръководител на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. В подтекста на тази негова биография бяха и част от отговорите му на въпросите сложени от " Капитал ". На обвиняванията, че като ръководител на Фонда Миленков не е предоставял на медиите желаната от тях информация, той разясни, че обсега на тази информация е доста тъкмо избран от Закона за гарантиране на влоговете и той постоянно се е придържал към неговите нормативни рамки. Що се отнася до околните взаимоотношения с финансовия министър Владислав Горанов, Миленков разясни, че те постоянно са били работни.

" Няма по какъв начин тези взаимоотношения да не са близки, тъй като като ръководител на Фонда през 2014-а аз трябваше да договоря с Министерството на финансите финансиране от бюджета, с цел да може Фонда да заплати обезпечените влогове в КТБ. След това успяхме да договорим с Европейска банка за възстановяване и развитие и със Световната банка заеми за Фонда, с парите от които върнахме на бюджета по-голямата част от средствата, които той ни даде през 2014-а. Но сключването на тези заеми още веднъж изискваше тясно съдействие в финансовия министър Горанов, тъй като по тях имаше предоставени държавни гаранции ", разясни Миленков

Той съобщи, че се надява положителното съдействие с финансовия министър да продължи, само че напълно в подтекста на законовите правила регламентиращи независимостта на Централната банка.

Депутатите ще гласоподават номинацията на Радослав Миленков за подуправител на Българска народна банка в петък 22 март 2019-а.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР