Управителят на БНБ Димитър Радев, който бе преизбран за втори

...
Управителят на БНБ Димитър Радев, който бе преизбран за втори
Коментари Харесай

Шефът на БНБ кара Мазерати, бившият му подуправител спестил 1,8 млн. лв. от заплати

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев, който бе избран отново за повторно отпред на централната банка, и някогашният подуправител Калин Христов са съумели да спестят обилни суми по време на мандата си. Това излиза наяве от техните годишни заявления пред КПКОНПИ.

Двамата влязоха в управата на Българска народна банка през 2016 година Тогава Радев е оповестил, че има на влог малко над 100 хиляди лв.. От сегашната му декларация излиза наяве, че парите в банка на него и брачната половинка му към този момент си стигнали над 1,6 млн. лв..

Сумата не е учудваща, като се има поради, че Радев е оповестил годишна заплата от над 340 000 лв.. Освен това от МВФ, където работеше, преди да оглави Българска народна банка, получава по близо 200 хиляди годишно от в допълнение пенсионно обезпечаване.

Гуверньорът на централната банка кара първокласен състезателен автомобил - “Мазерати ”, като е заявил, че колата е купена за 188 хиляди лв..

Калин Христов обаче е водил очевидно непретенциозен живот, тъй като е оповестил, че има влог от над 1,87 млн. лв.. При встъпването си в служба през 2016 година парите му в банка са били малко повече от 142 хиляди лева Според декларацията му Христов е натрупал средствата от заплата и лихви. Като приход е показал малко над 298 000 лева годишна заплата и 92 033 лева от други източници. Това значи, че е успявал да спести цялата си заплата, с цел да се съберат над 1,8 млн. лв. на влог за 6 години.

Заедно с Христов поради приключване на мандата от Българска народна банка излезе и различен подуправител - Нина Стоянова. Тя също е съумяла да спести по време на работата си в управлението на банката. При встъпването си в лъжност е оповестила близо 50 000 на влог, в този момент сумата към този момент е 370 000 лв.. Нейната заплата е сходна с тази на Калин Христов. Стоянова си е купила лек автомобил “Тойота ” за съвсем 60 000 лв.. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР